Δυσκολίες και προκλήσεις στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
Η πορεία για την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη, καθώς οι υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν εκπληρωθεί. Σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε προωθηθεί με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., η Βουλγαρία θα άρει το βέτο της για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας ώστε να συμπεριληφθεί η βουλγαρική μειονότητα.

Ο επικεφαλής της Ε.Ε. στα Σκόπια, Μιχάλης Ρόκας, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να τεθούν σε εφαρμογή οι συνταγματικές τροποποιήσεις μόνο μετά την ένταξή τους στην Ε.Ε. Η προϋπόθεση αυτή απορρίπτεται από τη Βουλγαρία, η οποία επισημαίνει ότι οι όροι είναι κοινής αποδοχής και από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε την πρόθεσή της να συμφωνήσει για τις τροποποιήσεις, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα τεθούν σε εφαρμογή αργότερα. Η ηγεσία της Βουλγαρίας αντέτεινε ότι αυτού του είδους οι υποσχέσεις δεν είναι επαρκείς για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης.

Η πολιτική κατάσταση είναι τεταμένη και οι σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2021, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που αμφισβητείται από τη Βουλγαρία, η οποία υποστηρίζει ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε. έδωσε «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, αλλά όχι με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια της κυβέρνησης των Σκοπίων. Αυτή η αποσύνδεση τουλάχιστον καλεί σε αναθεώρηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στην ευρωπαϊκή πορεία τους.

Πηγή: kathimerini.gr