Εκλογές στη Γεωργία: Διακυβεύεται το μέλλον της χώρας ανάμεσα σε φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και κυβερνητικούς υποστηρικτές της Ρωσίας
Άνοιξαν οι κάλπες στη Γεωργία για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες κρίνουν το μέλλον της χώρας. Η Γεωργία είναι χωρισμένη ανάμεσα σε μια φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα, που κατηγορείται για προσκόλληση στη Ρωσία. Οι εκλογές είναι κρίσιμες, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις προσδοκίες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., στόχος που έχει καταγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 08:00 τοπική ώρα, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται από νωρίς το βράδυ. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να καταγράψει νίκη απέναντι στο Γεωργιανό Όνειρο, το συντηρητικό κόμμα του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος διαχειρίζεται την εξουσία εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεχωρίζει το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, το οποίο συνδέεται με τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, που εκτίει ποινή φυλάκισης. Ορισμένοι ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι ή αρνούνται να αποκαλύψουν τις προτιμήσεις τους, γεγονός που καθιστά δύσκολο το να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου βρίσκεται υπό κατηγορίες για αυταρχικές τάσεις και απομάκρυνση της χώρας από την κατεύθυνση ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πρόσφατα για την επιθυμία της κυβέρνησης να ενταχθεί στην Ένωση, αλλά κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για αδικίες.

Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στέλνει ηχηρά μηνύματα, με τις δεσμεύσεις τους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις εάν κερδίσουν. Η αντιπολίτευση σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και να διοργανώσει νέες εκλογές που θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη βούληση των πολιτών.

Στο πολιτικό κλίμα κυριαρχούν επίσης οι πρόσφατες αντιδράσεις σχετικά με τον νόμο περί «ξένης επιρροής», ο οποίος έχει προκαλέσει ευρείες διαδηλώσεις. Η αντίδραση γνώρισε κλιμάκωση όταν οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να παγώσουν την διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ε.Ε. Επίσης, έχει υπάρξει και η ανησυχία από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις σε γεωργιανούς αξιωματούχους.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο, καθώς η Γεωργία προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες με τη Δύση και την Ρωσία, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει τις «αναμίξεις» των Δυτικών στις εκλογές.

Πηγή: kathimerini.gr