Η κατάσταση ωστόσο φαίνεται διαφορετική όταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ερωτώνται για την οικονομία. Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, οι απαντήσεις τους είναι κατά κύριο λόγο αρνητικές. Από μια παλιά μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, προκύπτει ότι οι πολίτες καταγράφουν βελτίωση στην προσωπική τους κατάσταση, αλλά είναι συγκρίσιμοι με τα επίπεδα των ανησυχιών που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η αναλογία εκείνων που θεωρούν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Παρ’ ότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η τρέχουσα περίοδος δεν είναι κατάλληλη για μεγάλες αγορές, το πραγματικό τους behavior δεν αντανακλά αυτή την αντίληψη. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι δαπάνες για οικιακά είδη δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρέμειναν σταθερές τα επόμενα χρόνια, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν, αλλά συνεχίζουν να ξοδεύουν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το εθνικό ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 4,1% τον περασμένο μήνα, μειωμένο από σχεδόν 10% το 2010. Παρά τη μείωση αυτή, οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η επιτυχία τους οφείλεται σε προσωπικές τους ικανότητες παρά σε κυβερνητικές πολιτικές.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, κάποιοι επισημαίνουν ότι η αύξηση των τιμών είναι συγκρίσιμη με ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα και ότι οι μισθοί έχουν προσαρμοστεί αναλόγως. Ωστόσο, οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς την κατάσταση του πληθωρισμού, θεωρώντας ότι είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών λαθών, ανεξαρτήτως άλλων παραμέτρων της οικονομίας.
Πηγή: kathimerini.gr