Η Ευρωπαϊκή Στροφή στην Αμυντική Βιομηχανία και οι Αμερικανικές Αντιδράσεις
Εντός του ΝΑΤΟ, έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές απόψεις σχετικά με την στρατηγική προτίμησης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Πολωνία εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι στην ευρωκεντρική προσέγγιση που προωθεί η Γαλλία. Υπάρχει επικριτική διάσταση, όπου ορισμένες φωνές αναφέρουν ότι η Γαλλία επιθυμεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την γαλλική αμυντική βιομηχανία, ενώ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε όγκο και ταχύτητα τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.

Η απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στο NATO, Τζούλιαν Σμιθ, αναγνωρίζει τη σημασία του να αναλάβει η Ε.Ε. μεγαλύτερη ευθύνη για τη στρατηγική της άμυνας και ασφάλειας, ωστόσο εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το πώς διαμορφώνονται κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες. Σε συνέντευξή της στο Politico, δήλωσε: «Όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι θα πρέπει να αγοράζουν όπλα και αμυντικά συστήματα αποκλειστικά από την Ευρώπη, θέτουμε το ερώτημα: Αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες τους, δεν θα ήταν καλύτερο οι χώρες να έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τα συστήματα που χρειάζονται;».

Η στροφή πολλών Ευρωπαίων από την αμερικανική προς την ευρωπαϊκή αγορά αμυντικών εξοπλισμών προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τη βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Άμυνα, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, στόχος των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι το 2030 τα μισά από τα χρήματα που δαπανούν για όπλα να προορίζονται για την αγορά ευρωπαϊκών συστημάτων, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 60% μέχρι το 2035. Παράλληλα, χώρες όπως η Γαλλία ζητούν μεγαλύτερη στρατηγική αυτάρκεια της Ευρώπης, ιδίως με την πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr