Η Γεωργία, ένας από τους πιο φιλοδυτικούς πρώην σοβιετικούς χώρους, έχει βιώσει σοβαρές γεωπολιτικές προκλήσεις, χάνοντας κομμάτια του εδάφους της σε συγκρούσεις με αυτονομιστές υποστηριζόμενους από τη Ρωσία και υπέστη μια σύντομη ρωσική εισβολή το 2008. Σήμερα, οι Γεωργιανοί ψηφίζουν σε εκλογές που θεωρούνται καθοριστικές, καθώς θα κρίνουν την κατεύθυνση της χώρας προς τη Δύση ή προς τη Ρωσία.
Η εκλογική διαδικασία φέρνει αντιμέτωπο το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, που είναι στην εξουσία από το 2012, με τέσσερα κύρια μπλοκ της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δήλωσε ότι οι εκλογές αποτελούν μια «πολύ απλή επιλογή» – είτε μια κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί τον γεωργιανό λαό είτε έναν πράκτορα ξένης δύναμης.
«Αυτή η ημέρα θα καθορίσει το μέλλον της Γεωργίας», δήλωσε η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι επικριτής του Γεωργιανού Ονείρου, επισημαίνοντας ότι οι εξουσίες της είναι κυρίως τελετουργικές. Τόνισε την ανάγκη μιας νίκης για τη Γεωργία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εκλογών και την καθοριστική τους πορεία για το μέλλον της χώρας.
Η πολιτική ταυτότητα της Γεωργίας αναδεικνύεται επίσης μέσα από τις αντιφατικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης που ευνοούν τις διαφορετικές πλευρές. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση προλέπουν ότι το Γεωργιανό Όνειρο θα χάσει την πλειοψηφία, ενώ οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος προβλέπουν μια σαρωτική νίκη.
Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο τεταμένη, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την πίεση των γεωπολιτικών στρατηγικών και τις εντάσεις με τη Ρωσία, ιδίως μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που έχει επηρεάσει την πολιτική κατεύθυνση και την ταυτότητα της Γεωργίας.
Πηγή: kathimerini.gr