Η Κάμαλα Χάρις και οι προκλήσεις της Μέσης Ανατολής ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ
Ο ιστορικός και συγγραφέας Αράς Αζίζι, μιλώντας στο περιοδικό Atlantic τον περασμένο Αύγουστο, εξέφρασε την απορία αν η Κάμαλα Χάρις διαθέτει ένα σαφή οραματισμό για τη Μέση Ανατολή. Όλες οι κεντρικές διοικήσεις των ΗΠΑ, από την περίοδο του Ομπάμα μέχρι σήμερα, φαίνεται να συμφωνούν ότι η επιθυμία τους είναι να αποδεσμευτούν από τις δαπανηρές και απαιτητικές κρίσεις της περιοχής και να εστιάσουν την προσοχή τους στην Κίνα. Αυτή η στρατηγική, που χρονολογείται από τη δεύτερη θητεία του Ομπάμα, έχει δείξει ωστόσο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συχνά αναγκάζονται να επιστρέφουν στη Μέση Ανατολή καθώς τα γεγονότα το επιβάλλουν.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Κάμαλα Χάρις να διαχειριστεί την κατάσταση. Αν και έχει λάβει ύμνους και κριτικές από διάφορες πλευρές, οι υποστηρικτές του Ισραήλ εκφράζουν ανησυχία για το αν θα παραμείνει τόσον υποστηρικτική όσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ οι επικριτές της την βλέπουν ως υπερβολικά «φιλοϊσραηλινή». Η Χάρις έχει ήδη πάρει δημόσια θέση υπέρ της λύσης των δύο κρατών και έχει επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και η επίθεση από τη Χαμάς, συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια κατάσταση «πολιτικού αδιεξόδου». Οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν αυξάνονται, με πολλούς να ρωτούν αν η Χάρις μπορεί να επιτύχει μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, για παράδειγμα, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παραλύσει μπροστά στο Ιράν, αφήνοντας αναπάντητες τις προκλήσεις στην περιοχή.

Η αναγκαία διπλωματία που προτείνει η Χάρις, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής της εκστρατείας καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές. Ήδη, οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι η πραγματικότητα επί του εδάφους δεν είναι ευνοϊκή για την επιτυχία των διπλωματικών προσπαθειών της. Η κατάσταση αυτή καθιστά τη διαχείριση της Μέσης Ανατολής μία από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις για την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Πηγή: kathimerini.gr