Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, με ποσοστό 50,31%, ψήφισε υπέρ της πρότασης, ενώ το 49,69% ήταν κατά. Αναμένονται ακόμα ψήφοι από το εξωτερικό που πιθανόν θα ενισχύσουν το “Ναι”, καθώς οι Μολδαβοί της διασποράς είναι συνήθως πιο υποστηρικτικοί προς το θέμα της ένταξης στην Ε.Ε.
Η πρόεδρος Μάγια Σάντου κατήγγειλε το αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα ξένων παρεμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Έκανε λόγο για σαφείς αποδείξεις ότι εγκληματικές ομάδες συνδέονται με ξένες δυνάμεις και προσπάθησαν να εξαγοράσουν ψήφους.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της Σάντου, χαρακτηρίζοντας την αύξηση του ποσοστού των ψήφων υπέρ της πρότασης ως «ανωμαλία». Η Μόσχα αρνείται κάθε παρέμβαση στις εκλογές.
Το δημοψήφισμα συμπληρώθηκε από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αποτέλεσαν κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον της Μολδαβίας, η οποία βρίσκεται σε έναν πολιτικό σταυroad, μεταξύ της επιλογής προς την Ε.Ε. και της διατήρησης σχέσεων με τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σάντου υπήρξε ηγέτης στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά με πολύ οριακή διαφορά που θα καθορίσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου τον επόμενο μήνα.
Η κατάσταση της Μολδαβίας παραμένει ευαίσθητη, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να διατηρεί στρατεύματα στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία. Οι δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα έδειχναν την πλειοψηφία υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με την κυβέρνηση της Σάντου να έχει στόχο την επίσημη ένταξη έως το 2030.
Πηγή: kathimerini.gr