Η παραδοξότητα της εργασίας του Ελον Μασκ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 και οι διαμάχες γύρω από τις βίζες του
Ο Ελον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, αρνείται τους ισχυρισμούς ότι εργάστηκε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι είχε μια βίζα J-1 που στη συνέχεια μετατράπηκε σε H1-B, κάτι που του επέτρεπε να εργάζεται νόμιμα στη χώρα. «Είχα βίζα J-1 που στη συνέχεια μετατράπηκε σε H1-B. Γνωρίζουν αυτό, καθώς έχουν όλα τα αρχεία μου. Η απώλεια των εκλογών τους κάνει απελπισμένους», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X (Twitter).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, ο Μασκ μετέβη στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Αντ’ αυτού, ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Zip2, η οποία πωλήθηκε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια. Δύο ειδικοί στη μεταναστευτική νομοθεσία που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι ο Μασκ θα έπρεπε να ήταν εγγεγραμμένος σε πλήρες πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να διατηρήσει έγκυρη άδεια εργασίας ως φοιτητής.

Επιπλέον, η Washington Post αναφέρει ότι πρώην συνάδελφοί του θυμούνται ότι έλαβε άδεια εργασίας γύρω στο 1997. Ο Μασκ, σε συνέντευξή του το 2020, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στις ΗΠΑ νόμιμα, αλλά θα έπρεπε επίσης να είχε αναλάβει φοιτητική εργασία κατά τη διάρκεια παραμονής του.

Ο Μασκ υποστηρίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο οποίος έχει επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από το 2017 έως το 2021, καθόρισε αυστηρά μέτρα για τη μείωση της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης, υποσχόμενος μια από τις μεγαλύτερες απελάσεις στην ιστορία των ΗΠΑ σε περίπτωση επανεκλογής του.

Πηγή: kathimerini.gr