Η Πολιτική Αντιπαράθεση της Κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή ενόψει των Εκλογών
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις ελπίζουν πως η κατάσταση στη Γάζα θα είχε σταθεροποιηθεί πριν από τις προσεχείς αμερικανικές εκλογές, αλλά η αναζωπύρωση της βίας από το Ισραήλ, με επιθέσεις στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ και πιθανές προσβολές στο Ιράν, καθιστά την προοπτική αυτή δύσκολη. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η κλιμάκωση αυτών των επιθέσεων δυσχεραίνει την πολιτική κατάσταση στην Ουάσιγκτον και έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους και Αραβες συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι πιέζουν την Ουάσιγκτον να κρατήσει σε έλεγχο τον Ισραηλινό σύμμαχο της.

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στο Ισραήλ λόγω του κινδύνου να πλήξει τη στήριξή της από Εβραίους ψηφοφόρους. Υπάρχει απώλεια των κρίσιμων ψήφων Αραβοαμερικανών σε αμφίρροπες πολιτείες εάν η κυβέρνηση διατηρήσει υπέρμετρο προσανατολισμό υπέρ του Ισραήλ. Σε πρόσφατες ανακοινώσεις της, η κυβέρνηση Μπάιντεν φάνηκε να καταγγέλλει επιθέσεις του Ισραήλ σε ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις, αλλά οι δηλώσεις τους ήταν προσεκτικά διατυπωμένες για να αποφευχθούν εντάσεις με τον Νετανιάχου.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι η πολιτική τους όσον αφορά τη Μέση Ανατολή βασίζεται σε «πολιτική αυτοσχεδιασμού», που ενισχύει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ. Στην προεκλογική εκστρατεία της Χάρις, η ανησυχία είναι έντονη, ειδικά για την πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου ο πληθυσμός Αραβοαμερικανών είναι μεγάλος. Οι εξελίξεις στη Γάζα και οι εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ εγείρουν μεγάλο προβληματισμό για την επιρροή που μπορεί να έχουν στις εκλογές.

Η κατάσταση φαίνεται να οδηγεί σε έναν πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από το τέλος του έτους. Ο χειρισμός από την Ουάσιγκτον έχει επιφέρει ανησυχία και στον πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για την υποστήριξη των ισραηλινών στρατιωτικών δράσεων χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των συνεπειών τους.

Στο Λευκό Οίκο, ωστόσο, οι αξιωματούχοι πέρασαν στην πολιτική του να επισημαίνουν τις ανθρωπιστικές βοήθειες που παρέχουν, αν και οι ροές βοήθειας προς τη Γάζα έχουν μειωθεί σημαντικά. Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη ανθρωπιστικών προσπαθειών, η περιορισμένη βοήθεια και οι συνέχιζες στρατιωτικές επιθέσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr