Η Κίνα, που παραδοσιακά είχε ρόλο στήριξης της Βόρειας Κορέας, δείχνει να ανησυχεί για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ. Σημαντικές ενδείξεις γι’ αυτό περιλαμβάνουν την απουσία του Κινέζου πρεσβευτή από επετειακές εκδηλώσεις στη Βόρεια Κορέα και την έλλειψη της φράσης «φιλική γειτονική χώρα» στην πρόσφατη επιστολή του Κινέζου προεδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον Κιμ.
Η συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας όχι μόνο αυξάνει την ένταση στην περιοχή, αλλά ενδεχομένως θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία στην Ανατολική Ασία, κάτι που είναι ανεπιθύμητο για το Πεκίνο. Κινέζοι ακαδημαϊκοί υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής ενός νέου διαχωρισμού στην περιοχή, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Ιαπωνία έχουν επισημάνει ότι η αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση στην Ουκρανία και να επηρεάσει την ασφάλεια γύρω από την Ιαπωνία. Η Κίνα, αν και συνάπτει συμφωνίες με τη Βόρεια Κορέα, δεν θέλει να δει αυξανόμενη αποσταθεροποίηση στην Απω Ανατολή, καθώς μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να προέρχεται από εξωτερικές παραμέτρους όπως η Ρωσία.
Τέλος, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα, παρά τις δημόσιες ανησυχίες της, θα μπορούσε να “βολεύεται” από τη συνεργασία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, καθώς αυτό θα την απελευθέρωνε από τις υποχρεώσεις στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης.
Πηγή: kathimerini.gr