Ο Γκρούεφσκι είχε προγραμματιστεί να διασχίσει τη Σερβία στην πορεία του προς την Ουγγαρία, με τη στήριξη του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος φαινόταν να συνεργάζεται με τον Ορμπαν. Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει εντολή να αγνοήσουν τη διέλευση του Γκρούεφσκι.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του στη FYROM, ο Γκρούεφσκι είχε υιοθετήσει το ουγγρικό μοντέλο, επιβάλλοντας αυστηρό έλεγχο στα ΜΜΕ, χειραγώγηση της δικαιοσύνης και πολιτικές διώξεις. Τα Σκόπια είχαν μετατραπεί σε πλατφόρμα προώθησης των πολιτικών του Ορμπαν. Η ανάπτυξη του σχεδίου για την επέκταση της επιρροής του Ορμπαν στα Βαλκάνια είχε προσωρινά ανασταλεί με την επικράτηση του Ζάεφ.
Με την επιστροφή του VMRO DPMNE στην εξουσία και την εκλογή του Χρίστιαν Μίτσκοσκι ως πρωθυπουργού, ο Ορμπαν επανήλθε με υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου 500.000.000 ευρώ. Η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι αυτό το δάνειο μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική εξάρτηση της Βόρειας Μακεδονίας από την Ουγγαρία. Αν και ο Ορμπαν δήλωσε ότι το δάνειο προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, ο ευρωπαϊκός Τύπος αμφισβητεί την προέλευση του χρήματος, ισχυριζόμενος ότι προέρχεται από κινεζικές πηγές.
Ο Ορμπαν επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια, ανταποκριθείς στην πρόσκληση του Μίτσκοσκι. Εκεί δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει στη Βουλγαρία για την άρση του βέτο σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., ωστόσο η βουλγαρική αντίδραση ήταν αρνητική και σε έντονα επιτιμητικούς τόνους.
Ο Ορμπαν έχει επιδοθεί σε μια στρατηγική επέκτασης της επιρροής του στα Βαλκάνια, αξιοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χρηματοδοτήσεις κομμάτων και οργανώσεων, και τις τοπικές ουγγρικές μειονότητες. Σχετικά με την τύχη του Γκρούεφσκι, αν και δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, φημολογείται ότι εργάζεται εντατικά πίσω από τις σκηνές για την πολιτική κατάσταση της χώρας του.
Πηγή: kathimerini.gr