Η Συγκίνηση και η Ανησυχία στη Σκιά της Σύγκρουσης στη Γάζα
Η εβδομάδα που πέρασε σημάδεψε την επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σε ένα κλίμα που μετέφερε συγκίνηση για τους ομήρους και τους αθώους που έχασαν τη ζωή τους, ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ένοπλη αντιπαράθεση, καθώς και μια γενική αίσθηση αστάθειας. Η σύγκρουση στο μέτωπο της Γάζας έχει επεκταθεί και στη νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες διάφορων χωρών, η κατάσταση δε φαίνεται να επιλύεται και η βία συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την Ντάνα Ελ Κουρντ από το Arab Center Washington, “η βία του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχει γίνει πρότυπο για τις μελλοντικές συγκρούσεις”, προειδοποιώντας ότι η επίθεση της Χαμάς και η καταστροφή της Γάζας είναι μόνο η αρχή των αναταραχών. Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να παραμένει προσκολλημένος σε στρατηγικές που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, αγνοώντας τις παρενέργειες της σύγκρουσης.

Από την πλευρά του, ο Αμίτ Σέγκαλ επισημαίνει ότι η τρέχουσα σύγκρουση δεν αντικατοπτρίζει τις παραδοσιακές αναφορές των Δυτικών σχετικά με την επίθεση και την άμυνα. Υποδηλώνει ότι αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει έως ότου οι γείτονες του Ισραήλ αποδεχτούν την αδυναμία να το καταστρέψουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Μαρί Λουίζ Κομπς και Τζον Ναγκλ αναφέρουν ότι, αν και η Χαμάς μπορεί να έχει μειωμένη στρατιωτική δύναμη, η στρατηγική του Ισραήλ αποτυγχάνει να επιτύχει μακροχρόνια ασφάλεια, δημιουργώντας αντιθέτως μια νέα γενιά αντιπάλων. Αμέσως μετά, ο Αχμεντ Φουάντ Αλκχατίμπ υπογραμμίζει ότι η πιθανότητα ενός διαρκούς αλλά χαμηλής έντασης πολέμου είναι πιο εφικτή αν δεν υπάρξει διεθνής πίεση.

Η κατάσταση στην Ιορδανία παραμένει επίσης ανησυχητική, όπως αναφέρει ο Μαρουάν Μουασέρ. Ορισμένες στρατηγικές που είχαν υιοθετηθεί για την προστασία της χώρας έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους, και η Ιορδανία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις.

Στην Ιερουσαλήμ, ο Χάγκαρ Σεζάζ εντοπίζει μια τέτοια συμπεριφορά αναφορικά με τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας στη Γάζα και τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει την επιρροή της στη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας το προσωπικό συμφέρον του Νετανιάχου να μακροχρόνια διατηρεί την κατάσταση.

Φαίνεται ότι η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει και οι παραγόντες στη περιοχή έχουν αναπτύξει μηχανισμούς που ευνοούν τη συνέχιση της. Οι παρατηρητές ανησυχούν ότι οι πολιτικές αποφάσεις και η έλλειψη της διεθνούς κοινότητας ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν ακόμη πιο δύσκολο δρόμο για το μέλλον της περιοχής.

Πηγή: kathimerini.gr