Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διαρκεί 2,5 χρόνια, έχει προκαλέσει σοβαρές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, υπενθυμίζοντας τη σφοδρότητα της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Ο Πούτιν, υπεύθυνος για τις αποφάσεις σχετικά με το οπλοστάσιο της Ρωσίας, αξιολογεί την κατάσταση, καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αναμένεται να επιτρέψουν στην Ουκρανία τη χρήση δυτικών πυραύλων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους συμμάχους του να του παρέχουν πρόσβαση σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι αμερικανικοί ATACMS και οι βρετανικοί Storm Shadows, για να προχωρήσει σε χτυπήματα σε βάθος στη ρωσική επικράτεια.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι αν η Δύση δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για τέτοιες επιθέσεις, αυτό θα σήμαινε άμεση εμπλοκή του Κιέβου σε πόλεμο με τη Ρωσία και ότι η Μόσχα θα ήταν αναγκασμένη να λάβει «κατάλληλες αποφάσεις».
Η Ρωσία, ως η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη παγκοσμίως, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν το 88% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.
Πηγή: kathimerini.gr