Η Τεχνητή Νοημοσύνη Δίνει Φωνή στα Μουσειακά Εκθέματα Ζωολογίας
Οι σκελετοί και τα μουμιοποιημένα κουφάρια των ζώων στα μουσεία περιμένουν υπομονετικά τους επισκέπτες τους, υπονοώντας μια σιωπηλή επικοινωνία. Μια καινοτόμος ενέργεια του μουσείου Ζωολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει στα εκθέματα να «μιλήσουν» και να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους από τη μεταθανάτια ζωή.

Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 12 εκθέματα, όπως μια αμερικανική κατσαρίδα, τα απομεινάρια του ντόντο, ένα ταριχευμένο κόκκινο πάντα και έναν σκελετό φάλαινας. Τα ζώα, εξοπλισμένα με φωνές και προσωπικότητες, θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν μέσω των κινητών τηλεφώνων των επισκεπτών σε πάνω από 20 γλώσσες. Η προφορά τους θα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία του συνομιλητή. Για παράδειγμα, ο πλατύπους θα έχει αυστραλιανή προφορά, ενώ η αγριόπαπια θα ακούγεται βρετανικά.

Ο Τζακ Άσλμπι, βοηθός διευθυντή του μουσείου, αναφέρει ότι αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή της ΑΙ που επικεντρώνεται στη φωνή του αντικειμένου. Το εγχείρημα αποσκοπεί στο να προκαλέσει μια αλλαγή στην αντίληψη του κοινού για τα ζώα. Ο ίδιος προσθέτει ότι η συνομιλία με τα εκθέματα οδηγεί σε μια πληρέστερη κατανόηση τους. “Στην αρχή ρώτησα πράγματα όπως ‘πού ζούσες;’ και ‘πώς πέθανες;’ αλλά σύντομα οι ερωτήσεις έγιναν πιο ανθρώπινες”.

Μέσα από τις ζωντανές αυτές συνομιλίες, το μουσείο ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τα ζώα από ό,τι μπορούν να λάβουν μόνο από τις ετικέτες. Ο ντόντο, για παράδειγμα, περιγράφει τη διατροφή του στο Μαυρίκιο, ενώ ο σκελετός της φάλαινας αναγνωρίζει τη σημασία του σεβασμού για τον φυσικό κόσμο.

Πηγή: kathimerini.gr