Σύμφωνα με τον Μπίρνμπαουμ, οι επικοινωνίες που δέχτηκε ήταν πολλές, ωστόσο μόνο 10 με 20 εξ αυτών μπορεί να είναι γνήσιες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι που επικοινωνούν ενδιαφέρονται κυρίως να φτάσουν σε άλλες περιοχές παρά για τα χρήματα. «Είναι αδύνατο οι άνθρωποι στη Γάζα να κρατούν για τον εαυτό τους τις πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται οι όμηροι», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι υπάρχουν άμαχοι που επιθυμούν μια κανονική ζωή.
Ο Μπίρνμπαουμ υπογράμμισε ότι δεν ζήτησε καμία άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι η πρωτοβουλία του θα αποφέρει αποτελέσματα, αφού οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν είχαν επιτυχία. Εξέφρασε επιπλέον ότι αν και οι πιθανότητες να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι είναι μικρές, θα ήταν ευτυχής αν μπορούσε να σώσει έστω και έναν.
Ο Ντέιβιντ Χάγκερ, ένας Αμερικανοϊσραηλινός μεσίτης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει συγκεντρώσει 400.000 δολάρια από φίλους για ανάλογη προσφορά και ζητά τη συνεισφορά περισσότερων ανθρώπων ώστε το συνολικό ποσό να φτάσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί επιχειρηματίες στην τεχνολογία, που αποκτούν υψηλά κέρδη, δεν θεωρούν ότι το ποσό αυτό είναι μεγάλο.
Στο μεταξύ, η Χαμάς είχε πιάσει 251 ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.206 ανθρώπων, κυρίως αμάχων. Από αυτούς, 97 κρατούνται ακόμα στη Γάζα, ενώ 34 θεωρούνται θανόντες κατά τον ισραηλινό στρατό.
Οι εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού προς τους Παλαιστίνιους να παραδώσουν τους ομήρους και να καταθέσουν τα όπλα φαίνεται ότι δεν έχουν μεγάλη ανταπόκριση. Ο Μάικλ Μίλσταϊν, ειδικός στο κέντρο Μοσέ Νταγιάν στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ανέφερε ότι είναι απίθανο οι κάτοικοι να ανταποκριθούν μαζικά σε αυτές τις προσφορές. Αντίθετα, οι Αραβες κάτοικοι της Γάζας δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις προτάσεις του Ισραήλ, θεωρώντας ότι δεν θα τηρηθούν οι υποσχέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει απελευθέρωση χωρίς αντάλλαγμα.
Πηγή: kathimerini.gr