Εκτός από τις σωματικές απώλειες, οι πιο επώδυνες επιπτώσεις παρατηρούνται στις ψυχές του λαού, κυρίως στα παιδιά. Τα παιδιά του Λιβάνου έχουν μετατραπεί σε θύματα πολέμου, που βιώνουν καθημερινά τον τρόμο και τον φόβο. Ο κίνδυνος τους απειλεί όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, καθώς τα σχολεία κλείνουν και η εκπαίδευση τους διακόπτεται. Αυτή η κατάσταση θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την ανάπτυξή τους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ανθρώπινη κρίση που συνοδεύει τις πολεμικές συγκρούσεις. Από τα 1.010 κέντρα που προσπαθούν να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους, τα 781 έχουν φτάσει στα όριά τους. Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων άγγιξε το 1,2 εκατομμύρια, ενώ ο Λίβανος ήδη φιλοξενεί 1,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και 400.000 Παλαιστινίους πρόσφυγες. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν τη χώρα στρατηγικά αβοήθητη και πρόσκεινται σε πιθανή διεύρυνση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.
Σε απάντηση στην κατάσταση αυτή, ο Λίβανος έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός, αποδεχόμενος μια διεθνή πρόταση που υποστηρίζεται από πολλές χώρες. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει απορρίψει τις προτάσεις αυτές, συνεχίζοντας τις επιθέσεις του. Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου γίνονται καθημερινά και επικίνδυνα όπλα χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων. Αναγνωρίσιμα είναι τα εγκλήματα πολέμου που καταγράφονται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ.
Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι κρίσιμη σε αυτή τη φάση. Ο Λίβανος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια, με την ελπίδα ότι χώρες με δημοκρατικές αξίες θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ηθική δέσμευση της διεθνούς κοινότητας είναι απαραίτητη, καθώς οι καταστάσεις κλιμακώνονται και οι συνέπειες αναμένονται καταστροφικές.
Αυτή η δραματική κατάσταση απαιτεί άμεση παρέμβαση, αλλιώς οι ζωές, οι παιδικές ηλικίες και οι οικογένειες του Λιβάνου θα κινδυνεύσουν ακόμα περισσότερο. Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική και η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενεργήσει άμεσα.
Πηγή: kathimerini.gr