Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πως το κλείσιμο του σταθμού δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος μιας εποχής αλλά και την αρχή μιας νέας, με την ελπίδα δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της ενέργειας. Με τον προγραμματισμένο διαχωρισμό του σταθμού που βρίσκεται στο Ράτκλιφ-ον-Σορ, σχεδιάζεται επίσης η ανάπτυξη ενός «πόλου τεχνολογίας και ενέργειας χωρίς άνθρακα» στον ίδιο χώρο, με τη βοήθεια της Γερμανικής εταιρείας ενέργειας Uniper.
Η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα είχε καλή πορεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1990. Στη δεκαετία του 1980, ο άνθρακας κάλυπτε σχεδόν το 70% της ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που μειώθηκε δραστικά με την πάροδο των χρόνων: 38% το 2013, 5% το 2018 και μόλις 1% πέρυσι. Η αντικατάσταση του άνθρακα έγινε κυρίως με φυσικό αέριο, που θεωρείται λιγότερο ρυπογόνο και χρησιμοποιήθηκε για ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρισμού το 2023. Εντυπωσιακή είναι και η συμμετοχή της αιολικής ενέργειας, που ανήλθε σε ένα τέταρτο, ενώ η πυρηνική ενέργεια αντιστοιχεί περίπου στο 13%.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μεταστροφή αυτή είναι κρίσιμη για τα μελλοντικά βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου στη βιώσιμη ενέργεια. Ο Τόνι Μπόσγουορθ από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Φίλοι της Γης επισημαίνει ότι ο άνθρακας ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο στόχος είναι να απομακρυνθούν και από το φυσικό αέριο, αναπτύσσοντας γρήγορα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τον Νταγκ Παρ της Greenpeace UK, η Βρετανία έχει εντούτοις δώσει το παράδειγμα και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: kathimerini.gr