Οι Προκλήσεις του Προσφυγικού στην Κύπρο και οι Αντίκτυποι στην Ανθρωπιστική Κρίση
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα της Κύπρου. Παρά την τρέχουσα μείωση των προσφυγικών ροών στα κέντρα υποδοχής, όπως ο Πουρνάρας και η Κοφίνου, πριν από πέντε μήνες ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει κατάσταση κρίσης, δηλώνοντας ότι οι ροές είναι μη διαχειρίσιμες. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει την Κύπρο σε σύγκρουση με ανθρωπιστικές οργανώσεις και τη Yπατη Αρμοστεία.

Η Λάρνακα είναι μόλις 112 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Λιβάνου, που φιλοξενεί περίπου 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και 200.000 Παλαιστινίους, καθιστώντας την απόσταση σχετικά εύκολη για τους διακινητές. Το θαλάσσιο ταξίδι διαρκεί μόλις 10 ώρες με μηχανοκίνητα σκάφη. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά λόγω της πολιτικής της Κύπρου, η οποία έχει θέσει αυστηρά μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης, γεγονός που έχει προκαλέσει αυξανόμενη αντίσταση από διεθνείς οργανώσεις.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Κύπρος καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων. Οι ενέργειες των Κυπριακών αρχών έχουν ενταθεί και οι καταγγελίες για ρατσιστική βία ολοένα και αυξάνονται, με πρόσφατα θύματα διανομείς φαγητού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με τον Λίβανο, έχοντας υπογράψει διμερή συμφωνία το 2020, αλλά η τελευταία πολιτική κατάσταση έχει περιορίσει τις προσπάθειες ανάσχεσης της μετανάστευσης. Η ανακοίνωση απόρριψης αιτήσεων ασύλου για Σύρους πρόσφυγες επιβεβαίωσε την σκληρή στάση της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μετανάστευσης, η μείωση των ροών οφείλεται σε περιπολίες, συνεργασία με τον Λίβανο, καθώς και στο μήνυμα κατεύθυνσης προς τους διακινητές ότι ο δρόμος προς την Κύπρο δεν είναι πια ανοιχτός. Οι διεθνείς οργανώσεις ωστόσο κατηγορούν τις κυπριακές αρχές για παράνομες επαναπροωθήσεις, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Η Κύπρος ζητά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποδοχή των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ασφαλών περιοχών στη Συρία για την επιστροφή των προσφύγων. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τον κατακερματισμό τρίτων χωρών σε ασφαλείς και μη ασφαλείς περιοχές, εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια επιστροφής προσφύγων.

Το πρόσφατο κλίμα εντάσεων και οι αυξανόμενες πιέσεις στον τομέα της μετανάστευσης απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία προσεκτική διαχείριση. Αν και η τρέχουσα κατάσταση είναι πιο ήρεμη, οι προκλήσεις παραμένουν. Πηγή: kathimerini.gr