Πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας για Συμφωνία Άσυλου και Μετανάστευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο
Γερμανία και Γαλλία επισημαίνουν την ανάγκη για μια πανευρωπαϊκή συμφωνία αναφορικά με το άσυλο και τη μετανάστευση, στο πλαίσιο των νέων σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο λόγος πίσω από τη ζητούμενη συμφωνία είναι η πιο «εποικοδομητική» στάση που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση Εργατικών στη Βρετανία. Οι υπουργοί εσωτερικών υποθέσεων των δύο χωρών, Νάνσι Φέιζερ και Ζεράλντ Νταρμανέν, απέστειλαν κοινή επιστολή στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στοχεύοντας στην αποκατάσταση της συνοχής των μεταναστευτικών πολιτικών που επλήγη από το Brexit.

Η επιστολή υπογραμμίζει την έλλειψη νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, γεγονός που ενισχύει τα δίκτυα λαθρεμπορίου και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους, ειδικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέσω Μάγχης και Βόρειας Θάλασσας. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μάγχη, με πάνω από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν παράτυπα στην Αγγλία φέτος.

Η Γαλλία έχει και στο παρελθόν προτείνει να αναλαμβάνουν Βρετανοί αξιωματούχοι τις αιτήσεις ασύλου κοντά στα γαλλικά λιμάνια, πρόταση που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση των Συντηρητικών, καθώς φοβούνταν ότι θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να εισέλθουν στην Βρετανία.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, είχε ζητήσει από το 2021 μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετανάστευση, ωστόσο δεν είχε λάβει υποστήριξη από άλλα κράτη-μέλη μέχρι τώρα, ενώ η σημερινή κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ έχει κατηγορηθεί πως ακολουθεί σκληρές πολιτικές παρόμοιες με αυτές των Συντηρητικών.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στο παρελθόν είχε απορρίψει προτάσεις για διαπραγμάτευση, αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας έχουν επιδεινωθεί λόγω διαφωνιών σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, είχε δηλώσει ότι μια συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν είναι προτεραιότητα, με την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην έχει ακόμη σχηματίσει σαφή θέση έως την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr