Η αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό από δικηγορικό γραφείο και σημείωσε ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία πραγματοποιήθηκε σε καλύβα στο δάσος στο Μέρισχάουζεν. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο θάλαμος Sarco στην Ελβετία. Στην έρευνα που ακολούθησε, ο θάλαμος κατασχέθηκε και το σώμα του άνδρα που απεβίωσε μεταφέρθηκε για νεκροψία-νεκροτομή.
Η κάψουλα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο χρήστης να ξαπλώνει μέσα της και να απαντά σε ερωτήσεις που επιβεβαίωσαν τη συνειδητότητά του πριν να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση αζώτου, ένα διαδικασία που οδηγεί στο θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Η κατασκευή του Sarco, η οποία έχει περισσότερο από 650.000 ευρώ αξία και απαιτούσε 12 χρόνια ανάπτυξης, φαίνεται να προκαλεί ανησυχίες, καθώς στη χώρα επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία αλλά μόνο με την παρουσία γιατρού.
Η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας, Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η χρήση του Sarco αντιβαίνει στους νόμους της χώρας και τονίζει ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας προϊόντων. Ο Δρ Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της Exit International που προωθεί τον θάλαμο, ισχυρίστηκε ότι είχαν λάβει νομικές συμβουλές που διασφάλιζαν ότι η χρήση της κάψουλας θα ήταν νόμιμη στην Ελβετία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Exit International είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι η αρχική υποψήφια χρήστρια, μια 54χρονη Αμερικανίδα, αποκλείστηκε από τη διαδικασία λόγω σοβαρής επιδείνωσης της ψυχικής της υγείας. Η κατάσταση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα και τη νομιμότητα της χρήσης αυτού του είδους θαλάμου στην Ελβετία. Πηγή: kathimerini.gr