Βήματα προς την Ευρώπη: Η Σημαντική Πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Βόρεια Μακεδονία
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, όπου εξετάστηκε η διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Βόρεια Μακεδονία σε τροποποιήσεις του Συντάγματός της, ώστε να συμπεριληφθεί η βουλγαρική μειονότητα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σημείωσε ότι “έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το άνοιγμα της δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, το συντομότερο δυνατόν”. Η Βουλγαρία είχε θέσει βέτο στην έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, επικαλούμενη ιστορικές και γλωσσικές διαφορές με τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική πρόταση, που απαιτεί αλλαγές στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Μίτσκοσκι, όταν ερωτήθηκε αν οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεχτούν την πρόταση του σχετικά με τη μεταχρονολογημένη ισχύ του Συντάγματος, απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είχε επιχειρήσει να προχωρήσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις, αλλά δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, καθώς το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE δεν στηρίζει αυτή την κίνηση.

Μάλιστα, η κυβέρνηση Μίτσκοσκι πρότεινε την τροποποίηση του Συντάγματος να ισχύσει μετά την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., μια πρόταση που απορρίπτει η Βουλγαρία και η Ε.Ε. τονίζει ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού του 2021, οι Βούλγαροι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, στοιχείο που αμφισβητεί η Σόφια.

Η Ε.Ε. έχει πρόσφατα αποσυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας από εκείνη της Αλβανίας, η οποία ήδη ξεκίνησε διαπραγματεύσεις. Η φον ντερ Λάιεν διενεργεί περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ε.Ε. ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχεδιάζεται για την περίοδο 2024-2027, με στόχο την οικονομική σύγκλιση και την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων ένταξης των χωρών.

Πηγή: kathimerini.gr