Βορειοκορεάτες στρατιώτες εκπαιδεύονται στη Ρωσία για να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας
Εκατοντάδες στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα έχουν εντοπιστεί να εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές βάσεις της ρωσικής Άπω Ανατολής, με σκοπό τη συμμετοχή τους στις μάχες κατά της Ουκρανίας. Αυτοί οι στρατιώτες αποφεύγουν να δηλώνουν την καταγωγή τους και παρουσιάζονται ως Μπουριάτες ή Σαχά/Γιακούτιοι, δηλαδή ως μέλη των μογγολικών ή τουρανικών πληθυσμών της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times (FT), τα στρατεύματα αυτά αποτελούν μέρος μιας δύναμης 12.000 ανδρών που έχουν αποσταλεί για να υποστηρίξουν τη Ρωσία στην ανακατάληψη της περιοχής του Κουρσκ, η οποία κατέχεται εν μέρει από την Ουκρανία από τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή είναι η πρώτη ξένη δύναμη που αναπτύσσεται στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου το 2022.

Μέχρι τώρα, η στήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία περιλάμβανε προμήθεια οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, όπως βλήματα πυροβολικού και βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 με τη συνοδεία βορειοκορεατών χειριστών. Οι Ουκρανοί αναλυτές εξηγούν ότι η δύναμη αυτή, αν και αριθμητικά περιορισμένη, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν χάσει έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ. Οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων έχουν υπερβεί τους 600.000 στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου, και οι ρωσικές αρχές δυσκολεύονται να στρατολογήσουν αξιόμαχους άνδρες.

Σημαντικό είναι ότι οι νομές που έχουν στείλει οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες θεωρούνται καλύτερα εκπαιδευμένοι, προερχόμενοι από τις ελίτ δυνάμεις της βορειοκορεατικής 11ης στρατιάς. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά μαζί τους στον πόλεμο.

Η στρατηγική προσέγγισης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περιλαμβάνει την προσέλκυση εθελοντών στρατιωτών, προσφέροντας υψηλούς μισθούς και μπόνους – κίνητρα που έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιοχές, καταδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στην απόκτηση νέων στρατευμάτων.

Η βόρεια κορεατική ηγεσία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να επιδιώκει μέσω αυτής της στρατιωτικής συνεργασίας να αυξήσει την επιρροή της στη Ρωσία και τη στρατιωτική τεχνογνωσία που διαθέτει η χώρα. Παράλληλα, η Ρωσία θα μπορούσε να ανταμείψει τη Βόρεια Κορέα με οικονομική βοήθεια και στρατιωτικά συστήματα, ενώ ενδέχεται να ενισχυθεί η συνεργασία να επιστημονικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των οπλικών συστημάτων.

Αν η στρατιωτική συνεργασία αυξηθεί, η Νότια Κορέα θα μπορούσε να επανεξετάσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, ενώ ενδέχεται να προμηθεύσει αντιαεροπορικά συστήματα και άλλα όπλα. Οι νοτιοκορεατικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες μήπως η ενίσχυση της ρωσοβορειοκορεατικής συνεργασίας οδηγήσει τη Ρωσία σε παροχή προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών προς τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: kathimerini.gr