Αρχική Οικονομία «Κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ακίνητα, ποιοι και πότε θα ωφεληθούν

«Κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ακίνητα, ποιοι και πότε θα ωφεληθούν

Οι όποιες αναπροσαρμογές γίνουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με το νέο έτος, θα επιφέρουν μείωση και στον ΕΝΦΙΑ αλλά όχι για τον φόρο που αφορά το 2023.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι της χώρας μπορούν να προβούν, από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2023, στην υποβολή αιτιολογημένης γνωμοδότησης για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Τα στοιχεία που θα προσκομιστούν, θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι όποιες «διορθώσεις» για υψηλές τιμές ζώνης θα γίνουν μετά τις 20 Ιανουαρίου. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία όμως δεν θα φανεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα του 2023.

Αν και αυτό αναμένεται να εκδοθεί τον Μάρτιο του 2023, δεν θα «περιλαμβάνει» τον πιθανό νέο υπολογισμό των αντικειμενικών.

Σύμφωνα με διάταξη του ΥΠΟΙΚ, ο ΕΝΦΙΑ του 2023 υπολογίζεται και επιβάλλεται με βάση τις τιμές ζώνης, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Συνεπώς, οι όποιες μειώσεις γίνουν, δεν θα αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2023 αλλά προφανώς τον φόρο της επόμενης περιόδου.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, στα σχέδια της κυβέρνησης για τις φορο-μειώσεις της ερχόμενης τετραετίας είναι και νέο «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ. Η επικείμενη ένταξη 2.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ωστόσο θα επιστραφεί στους φορολογούμενους, με περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τονίζεται ότι δήμοι της χώρας αναμένεται να υποβάλλουν προτάσεις και μετά την Πρωτοχρονιά για μειώσεις στις τιμές ζώνης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων. Με πρόταση που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τις δημοτικές παρατάξεις και θα κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ζητείται η μείωση τουλάχιστον στο μισό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, μετά την αναπροσαρμογή των τιμών που ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, και προκάλεσαν εκτίναξη των τιμών εκκίνησης σε όλες τις ζώνες του δήμου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα δοθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο...

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Άγιος Παϊσιος: Τι έλεγε για τους παλαιοημερολογίτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

NASA: Αναζητά ανθρώπους για να ζήσουν σαν αρειανοί έναν ολόκληρο χρόνο

Η NASA ελπίζει να στείλει αστροναύτες στον Άρη στο εγγύς μέλλον. Το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο και η...

Επιστολική ψήφος: Πάνω από 11.000 αιτήσεις – Υψηλό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας

Στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr, που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, εγγράφονται οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό...