Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ράκης στην Κρήτη: Απόσταση και Παράδοση
Όσοι έχουν ζήσει την εμπειρία παραγωγής ρακής σε έναν «καζάνι» στην Κρήτη, γνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή έχει τον χαρακτήρα πανηγυριού. Η παραδοσιακή απόσταξη αποτελεί ειδικότερα μια αναμφισβήτητη πλευρά της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, κυρίως στην Κρήτη, όπου συνδυάζεται η κοινωνική συνύπαρξη με τη χαρά και την πολιτιστική διαδικασία.

Η ρακή που παράγεται μπορεί να κυκλοφορεί είτε ως εμφιαλωμένη, προερχόμενη από επαγγελματίες αποσταγματοποιούς, οι οποίοι επιβαρύνονται με φόρους 25,5 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης — ο υψηλότερος στην ΕΕ — είτε από διήμερους αποσταγματοποιούς που διακινούν χύμα συγκεκριμένες ποσότητες. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να επιδεικνύουν την άδεια απόσταξης και το όνομα του παραγωγού, οδηγώντας σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και νοθείας, όπου η απόσταξη και πώληση του αποστάγματος γίνονται παράνομες πράξεις.

Δοκιμάσαμε ρακές σε τυφλή γευσιγνωσία, αξιολογώντας εννέα εμφιαλωμένες ρακές που κυκλοφορούν στην αγορά. Μερικές από αυτές ήταν χαρμάνια και άλλες μονοποικιλιακές, ανταγωνιζόμενες για να αναδείξουν έναν νέο premium χαρακτήρα. Η διαγωνιστική διαδικασία έλαβε χώρα στο καφενείο του Ράφτη στο Σπήλι Ρεθύμνου, όπου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μεζεδάκια από την τοπική κουζίνα.

Θεωρούμε ότι πρέπει να επαναξιολογήσουμε την αξία της ρακής που καταναλώνουμε και να προτιμήσουμε καλοφτιαγμένα τοπικά αποστάγματα, αντιλαμβανόμενοι ότι η τσικουδιά δεν είναι απλώς ένα δωρεάν ή μαζικά προσφερόμενο προϊόν. Οι παραδόσεις μας δεν πρέπει να ξεριζωθούν, αλλά να μετασχηματιστούν προς μια κατεύθυνση αναγνώρισης της ποιότητας.

Η δοκιμή στις ρακές περιλάμβανε ιδιοκτήτες οινοποιείων και ειδικούς στους τομείς του κρασιού και της γαστρονομίας. Μια από τις ρακές που ξεχώρισαν ήταν αυτή από το Κτήμα Βασιλάκη, που παράγει με ανθικά αρώματα και βοτανικότητα. Επίσης, η Βιολογική Τσικουδιά από τη Μονή Τοπλού προσφέρει νότες από άγουρα φρούτα και μαλακό αλκοόλ.

Μερικά ακόμα απόσταγματα που δοκιμάστηκαν περιλάμβαναν τη ρακή «ZoumbeRAKI» με βοτανική μύτη και τη ρακή «Αγγελής» από Λιάτικο, που αφήνει μια πιπεράτη επίγευση. Ειδικά, η τσικουδιά Mανουσάκη επιδείκνυε μια ωραία ρουστίκ προσέγγιση που εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες.

Τέλος, ο χώρος του καφενείου του Ράφτη, γνωστός από την εποχή του Γιώργου Αυγενάκη, προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για άτομα που επιθυμούν να απολαύσουν την κρητική ρακή με τις ηχηρές ροές του νερού και τους παραδοσιακούς γευστικούς συνδυασμούς.

Πηγή: kathimerini.gr