Συμπληρωματικότητα Τροφών και Κρασιών στην Κρητική Γαστρονομία
Σύμφωνα με την παραδοχή «what grows together, goes together», προϊόντα που προέρχονται από την ίδια περιοχή ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για το terroir της Κρήτης. Ένα από τα πιο ευέλικτα τυριά είναι η γλυκιά, νεαρή και λιπαρή γραβιέρα που παράγεται από πλούσιο γάλα, αναδεικνύοντας συχνά έναν ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Συνδυάζεται άριστα με την κορυφαία γηγενή ποικιλία του νησιού, το Βιδιανό, καθώς και με πολλές άλλες επιλογές κρασιού, συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών λευκών όπως το Μοσχάτο Σπίνας και η Βηλάνα, αλλά και τα κόκκινα κρασιά.

Αν έχετε επιλέξει πιο παλαιωμένα τυριά, όπως μια γραβιέρα 12 μηνών και άνω, αυτά θα μπορέσουν να συνοδεύσουν πολύ καλά τα βαρελάτα ερυθρά κρασιά, επιλογές όπως το κρητικό blend Κοτσιφάλι-Syrah ή και το 100% Μανδηλάρι. Η γευστική εμπειρία γίνεται ακόμα πιο πλούσια όταν συνδυάζετε αφρώδες Ρωμέικο ή ένα Βιδιανό με μπουρμπουλήθρες με πιάτα όπως στάκα και αυγά, ή ένα κρεμώδες, υπόξινο ξύγαλο σε συνδυασμό με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Για να δημιουργήσετε ένα αρμονικό πάντρεμα, είναι σημαντικό το τυρί και το κρασί να έχουν παρόμοια ένταση. Για πιο τολμηρές γευστικές αντιθέσεις, μπορείτε να σερβίρετε αφρώδη κρασιά με πιο funky τυριά, όπως το τουλουμοτύρι ή το σπιτικό τυροζουλάκι, ή και ξηρό ανθότυρο.

Πηγή: kathimerini.gr