Αρχική Οικονομία Κρεσέντο πληρωμών τον Δεκέμβριο: Συντάξεις, επιδόματα και δώρα – Αναλυτικά τα ποσά...

Κρεσέντο πληρωμών τον Δεκέμβριο: Συντάξεις, επιδόματα και δώρα – Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

Οι πληρωμές αφορούν σε παλιούς και νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, δικαιούχους του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως επίσης και συνταξιούχους που περιμένουν τα αναδρομικά

Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος, με τις προγραμματισμένες πληρωμές να αναμένεται να δώσουν μια βαθιά ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Οι έκτακτοι «μποναμάδες» και οι εφάπαξ πληρωμές, που έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα Δεκέμβριο, αφορούν σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, τόσο φορολογούμενους όσο και συνταξιούχους.

Ειδικότερα, πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να μπουν στην ουρά για το ταμείο: παλιοί και νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, δικαιούχοι του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όπως και συνταξιούχοι που περιμένουν αναδρομικά.

Επίδομα Θέρμανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες,  την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, περίπου 700.000 δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Αναφορικά με την Κρήτη, σε παλαιότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, Λυκούργος Σαμόλης είχε αναφέρει ότι: «η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 145 ευρώ, ποσά τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ουσιαστική βοήθεια για τους δικαιούχους». Παραδείγματος χάριν, μια οικογένεια με 2 παιδιά στο Ηράκλειο, πέρυσι έλαβε επίδομα θέρμανσης 80 ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να λάβει κάτι παραπάνω από 120 ευρώ.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η πρώτη πληρωμή, από το διπλό επίδομα, σε 215.000 οικογένειες που αφορά το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως είχε εξαγγείλει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 30-31 Δεκεμβρίου οι ίδιοι δικαιούχοι θα λάβουν το κανονικό επίδομα.

Πως υπολογίζεται το εγγυημένο ποσό;

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Ενδεικτικά, μια οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δικαιούται 450 ευρώ, 300 ευρώ οι γονείς και 150 ευρώ τα τρία παιδιά. Γεγονός που σημαίνει ότι η οικογένεια θα λάβει σήμερα, 15 Δεκεμβρίου, 450 ευρώ και άλλα 450 στις 29-30 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί η δεύτερη δόση της πληρωμής.

Το πρόγραμμα βασίζεται ως ορίζει η κυβέρνηση σε τρεις πυλώνες:

  • την εισοδηματική ενίσχυση,
  • τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και
  • τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Αναδρομικά και συντάξεις

Πριν τα Χριστούγεννα, μεταξύ 20 και 24 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν και οι συντάξεις που αφορούν τον Ιανουάριο του 2022.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, προγραμματίζεται να καταβληθούν την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου.

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν οι καταβολές επικουρικών συντάξεων του δημοσίου, των ταμείων ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Πέραν των παραπάνω, οι συνταξιούχοι θα έχουν να περιμένουν τουλάχιστον άλλες τρεις πληρωμές εντός του Δεκεμβρίου, με τις δύσκολες και σύνθετες περιπτώσεις αναδρομικών παλαιών και νέων συνταξιούχων ακόμη να εκκρεμούν.

Πριν την Πρωτοχρονιά

Πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχων αναμένεται να δει νέες οικονομικές ενισχύσεις, κάπου μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, στις 29-30 Δεκεμβρίου, αναμένεται η καταβολή της δεύτερης δόσης από το διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως προαναφέραμε.

Επιπροσθέτως, έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, με τον αριθμό τους να μεταφράζεται σε περίπου 300.000 νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, έως 31 Δεκεμβρίου αναμένεται η ολική εξόφληση των νέων αλλά και παλαιών δικαιούχων, που τυχόν θα προβούν σε μεγαλύτερες αγορές καυσίμων, σε σύγκριση με πέρυσι, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου – Πρωτοχρονιάς.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αυτή είναι η πιο τρομακτική οδική γέφυρα στον κόσμο

Σίγουρα κάτι που δεν περιμένει να βρει κανείς μπροστά του ειδικά σε αστικό περιβάλλον είναι αυτή η γέφυρα που κάνει τους...

Μωρό μαμούθ ηλικίας 30.000 ετών εντοπίστηκε «τέλεια διατηρημένο» -Το βρήκε χρυσωρύχος στον Καναδά [εικόνες]

Ένα ολόκληρο μωρό μαμούθ βρέθηκε παγωμένο με τη γούνα του στον μόνιμο παγετό του βορειοδυτικού Καναδά. Είναι η πρώτη τέτοια ανακάλυψη...

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η Αλόννησος του γύρισε την πλάτη – Δεν πατάει ψυχή στο μαγαζί του

Μπορεί το μαγαζί του Στάθη Παναγιωτόπουλου στην Αλόννησο να ανέβασε ρολά πριν από λίγες μέρες, ωστόσο φαίνεται πως το μόνο που θα...

Κρίνεται η καλοκαιρινή επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Τρόπους οικονομικής στήριξης που θα «σβήσουν» τη φωτιά των ανατιμήσεων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, να χαμηλώνει...

Μύκονος: Καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής και ληστής που έκαιγε με σίδερο τα θύματά του στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.

Συνεχιζονται οι επιχειρήσεις «σκούπα» στη Μύκονο για τα κυκλώματα εκβιαστών στη Μύκονο. Ειδικότερα, στους έλεγχους, που ξεκίνησαν χθες το βράδυ (25/6)...