Αρχική Ελλάδα Κύκλωμα «loverboys»: Πώς παγιδεύουν κορίτσια και αγόρια

Κύκλωμα «loverboys»: Πώς παγιδεύουν κορίτσια και αγόρια

Τους φόβους ότι έχει πέσει θύμα του αδίστακτου κυκλώματος σωματεμπορίας, γνωστού με το όνομα «loverboys», εκφράζουν τόσο οι συγγενείς της εξαφανισμένης 15χρονης Φωτεινής από το Περιστέρι όσο και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εξαφανισμένο κορίτσι «υποτίθεται ότι έφυγε με τη θέλησή της. Αυτό είναι σχετικό βέβαια. Είναι με κάποιους οι οποίοι είναι επικίνδυνοι γενικότερα. Ξέρουμε ότι αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν νέους για διάφορους λόγους».

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη εξαφάνιση, ενώ πρόσθεσε ότι το εν λόγω κύκλωμα «έχει δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα παιδιά. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ούτε δευτερόλεπτο. Είναι γνωστοί, στο εξωτερικό λέγονται ‘lover boys’, που πωλούν έρωτα και αγάπη».
Τι είναι τα «loverboys»

Τα «loverboys» (= ερωτευμένα αγόρια) είναι ένα επικίνδυνο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων, που παγιδεύουν νεαρά -ανήλικα συνήθως- αγόρια και κορίτσια, με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσω της βιομηχανίας του σεξ.

«Ψαρεύουν» τα θύματά τους μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ συνήθως στοχεύουν ευάλωτα αγόρια και κορίτσια, τα οποία βρίσκονται σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές ή άλλες δυσκολίες.

Πρόκειται για ένα τεράστιο δίκτυο σωματεμπορίας (trafficking), το οποίο είναι εξαπλωμένο σε πολλές χώρες, καθώς οι συνεργοί συχνά μεταφέρουν τα ανήλικα θύματά τους στο εξωτερικό προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν σεξουαλικά και να καλύψουν τα ίχνη τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης, παραδοσιακά, ένα loverboy, αποπλανεί νεαρά αγόρια και κορίτσια για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί, συνήθως μέσω των κυκλωμάτων μαστροπείας, στη συνέχεια. Ωστόσο, η πρακτική αυτή, επισημαίνει η ιστοσελίδα, πλέον χρησιμοποιείται ολοένα και λιγότερο. Σήμερα, τα loverboys απειλούν τα θύματά τους, χρησιμοποιώντας συχνά εκβιασμό και βία, μετά από μια σύντομη περίοδο αποπλάνησης.
Πώς τα loverboys παγιδεύουν τα θύματά τους

Όπως αναφέρει η Europol, οι σωματέμποροι χρησιμοποιούν συχνά την τεχνική «loverboy» για να εντοπίσουν και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν τα ανήλικα θύματά τους.

Οι εγκληματίες στοχεύουν παιδιά που είναι ευάλωτα και τα ξεγελούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Έτσι, αρκετά κορίτσια και αγόρια εγκαταλείπουν το σπίτι και την οικογένειά τους, πιστεύοντας σε αυτές τις ψεύτικες υποσχέσεις που τους δίνουν οι επιτήδειοι. Γρήγορα, όμως, το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτης.

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού: «Την πήραν δύο κυρίες και υποτίθεται ότι έχει γνωρίσει κάποιον. Δεν πήγε με το ζόρι. Έφυγε με την ‘θέληση’ της. Της έδωσαν διάφορες υποσχέσεις όπως αγάπη και ό,τι άλλο θέλει ένα παιδί».

Σύμφωνα με τη Europol, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν δημοφιλή «εργαλεία» που βοηθούν τα μέλη του κυκλώματος να μαθαίνουν πληροφορίες και να έρχονται σε επαφή με τα θύματά τους.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για μια αρκετά προσοδοφόρα «επιχείρηση», καθώς στοιχεία μετά την εξάρθρωση κυκλώματος στη Ρουμανία που είχε επιστρατεύσει τη συγκεκριμένη μέθοδο, αποκαλύπτουν πως οι εγκληματίες κέρδιζαν έως και 1.800 ευρώ την ημέρα ανά θύμα.
Η τακτική των «loverboys»

Σε πρώτη φάση, τα loverboys εντοπίζουν τα υποψήφια θύματά τους και τα παρακολουθούν, προκειμένου να συλλέξουν αρκετές πληροφορίες για εκείνα.

Στη συνέχεια προσεγγίζουν τα άτυχα αυτά παιδιά, είτε δια ζώσης είτε μέσω social media, παρουσιάζοντας την εικόνα του στοργικού, ερωτευμένου συντρόφου. Κάνουν ακριβά δώρα και πληρώνουν ακριβές εξόδους με τα ανήλικα θύματά τους, έως ότου κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

Έπειτα, στήνουν την τελική τους παγίδα, προτείνοντας στα κορίτσια αυτά ένα ταξίδι στο εξωτερικό προβάλλοντάς το ως μια «ρομαντική απόδραση», ή και ως μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία για εργασία. Δεδομένου ότι το θύμα είναι συνήθως ερωτευμένο, συχνά πηγαίνει με τον κακοποιό με τη θέλησή του.

Μόλις, εντούτοις, το θύμα φθάσει στον προορισμό του εξωτερικού ξεκινά ο έλεγχος, η βία και η κακοποίηση. Το ανήλικο παιδί εξαναγκάζεται να παραδώσει το διαβατήριο και το τηλέφωνό του στα μέλη του κυκλώματος, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δίοδος διαφυγής.

Σύντομα, το loverboy θα το παραδώσει σε έναν άλλον διακινητή, ο οποίος θα τον εγκλωβίσει με απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας του ίδιου και των οικείων του και θα το εξωθήσει με τη βία στην πορνεία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Διχασμένοι οι Βερολινέζοι με στάση του μετρό που λέγεται «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά»

Διχασμένοι είναι οι Βερολινέζοι με σταθμό του μετρό που ονομάζεται «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» («Onkel Toms Hütte»). Καθώς σε παλαιότερες εποχές «μπαρμπα-Θωμά» αποκαλούσαν υποτιμητικά οι...

Ιταλία: Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης γιατί μετέτρεψε την Toyota του σε Ferrari F430

Ένας άνδρας 26 ετών κατηγορήθηκε για πλαστογραφία και παραβίαση εμπορικών σημάτων όταν αποκαλύφθηκε ότι η κόκκινη Ferrari F430 του ήταν στην...

Σεισμός: Μετά από μία ισχυρή δόνηση αυξάνονται τα εμφράγματα

Μεγάλη αύξηση των εμφραγμάτων τις πρώτες τέσσερις ημέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση παρατηρείται διαχρονικά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο FM...

Βόλος: 13χρονη καταγγέλλει τις στιγμές φρίκης που έζησε από τη μητέρα και τον πατέρα της

Η μικρή, χωρίς να υπάρχει σύμφωνα με τον πατέρα της, κανένα προηγούμενο μεταξύ τους ξεκίνησε το πρωί για το σχολείο και...

Επιδόματα-έκτακτες παροχές: Τι θα δοθεί εντός Δεκεμβρίου & σε ποιους (ημερομηνίες)

Οδεύοντας προς τις γιορτές, επισπεύδονται οι παροχές και τα επιδόματα προς τους δικαιούχους. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί πληρωμές συντάξεων, δώρων αλλά και...