Αρχική Κόσμος Κύπρος: Παράνομα περισσότερα από τα μισά «χρυσά» διαβατήρια

Κύπρος: Παράνομα περισσότερα από τα μισά «χρυσά» διαβατήρια

Η ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή που εξέτασε τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις «επενδυτών» από το 2007 ως το 2021, διαπίστωσε ότι το 53% εξ αυτών έγιναν καθ’ υπέρβαση του νόμου, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορούν να ανακληθούν, λόγω της δημιουργίας κεκτημένων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος παραδίδοντας το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, ανέφερε πως γίνεται εισήγηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο «ανάκλησης πολιτογραφήσεων, σε 85 υποθέσεις, από την εξέταση των οποίων προέκυψε ότι, ενδεχομένως, οι αιτητές να ευθύνονται για ποινικά ή άλλα αδικήματα, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της πολιτογράφησης, ή των οποίων η πολιτογράφηση δύναται να ανακληθεί σύμφωνα με τον νόμο ή και για άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος». Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα υποθέσεις παράνομης πολιτογράφησης (κυρίως σύζυγοι και τέκνα επενδυτών) «χωρίς, ωστόσο, να ευθύνονται οι αιτητές». Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τον κ. Νικολάτο, «το ζήτημα της ανάκλησης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, αφού δυνατόν να δημιουργήθηκαν κεκτημένα δικαιώματα, δυνάμει του Κυπριακού ή του Ενωσιακού Δικαίου» και το τι θα γίνει είναι θέμα των αρμόδιων αρχών.

Η ερευνητική επιτροπή διαπίστωσε ότι από τις 6.779 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, οι 3.609 (53%), αφορούσαν μέλη οικογενειών και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, τα οποία πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου. Οι υπόλοιπες 3.170 πολιτογραφήσεις (47%) έγιναν στη βάση του σχετικού νόμου. Το 66% εξ αυτών ικανοποιούσαν όλα τα ουσιαστικά και τυπικά κριτήρια, ενώ το 34% δεν φαίνεται να ικανοποιούσαν όλα τα τυπικά κριτήρια.

Ποσοστό 92% των επενδυτών φαίνεται να ικανοποιούσε, επί της ουσίας, το οικονομικό κριτήριο, ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό 8% εντοπίστηκαν παρατυπίες ή/και ελλείψεις και δεν φαίνεται να το ικανοποιούσε. Επίσης ποσοστό 88% φαίνεται να ικανοποιούσε, επί της ουσίας, το κριτήριο της μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας, ενώ ποσοστό 12% δεν φαίνεται να το ικανοποιούσε.

Ευθύνες για όλους

Ο Μ. Νικολάτος δήλωσε πως «υπάρχουν ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, θεσμών και αξιωματούχων. Εντοπίστηκαν, επίσης, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που βαρύνουν, κυρίως, αιτητές – επενδυτές και επιχειρηματίες, αλλά και παρόχους ή και συνεργάτες τους. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν και ενδεχόμενες πειθαρχικές ή δεοντολογικές ευθύνες». Ανέφερε ακόμα πως ποινικές ευθύνες πιθανόν να έχουν και κάποια δικηγορικά γραφεία, αλλά δεν θέλησε να διευκρινίσει αν αυτά σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας παραλαμβάνοντας το πόρισμα, επανέλαβε πως αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα. Οι περιπτώσεις για τις οποίες διατυπώνονται εισηγήσεις για ανάκληση υπηκοοτήτων θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα για μελέτη και λήψη αποφάσεων και το ίδιο θα γίνει και για τις περιπτώσεις εντοπισμού πιθανών πειθαρχικών ευθυνών.

Ο κ. Σαββίδης διαβεβαίωσε πως «εκεί και όπου εντοπίζονται συνθήκες που δικαιολογούν ποινικές ανακρίσεις και προσαγωγή προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία θα πράξει το καθήκον της στο ακέραιο».

Ευθύνες, από την έρευνα, εντοπίζονται και για παρόχους, δικηγόρους, λογιστές, τράπεζες, κτηματομεσίτες και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι κατά τον κ. Νικολάτο δεν ανταποκρίθηκαν, επαρκώς, στις νομικές και άλλες υποχρεώσεις τους.

Θα αναλάβει ευθύνες ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Σε σχέση με το Υπουργικό Συμβούλιο ο Μ. Νικολάτος σημείωσε ότι διαχρονικά οι, καθ’ υπέρβαση του νόμου, Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι μεν ακυρώσιμες, υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν επισύρουν ποινική ευθύνη για τα μέλη του, εκτός εάν έγιναν σκόπιμα και με σκοπό την καταδολίευση, πράγμα που δεν διαπιστώθηκε από τα στοιχεία που συνέλεξε η επιτροπή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Κούσιος σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού μελετήσει ενδελεχώς το πόρισμα, θα επανέλθει με αυτοκριτική διάθεση, με στόχο όχι την άρνηση των οποιωνδήποτε ευθυνών, αλλά την ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί. Σημείωσε πως το δεδηλωμένο της αποφασιστικότητας και της βούλησης του Προέδρου, καταγράφεται με την απόφαση για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος, τη συμμόρφωση στις συστάσεις της ερευνητικής επιτροπής και τη σύσταση της επιτροπής ανάκλησης παρανόμων πολιτογραφήσεων.

«Το πιο σημαντικό», κατέληξε ο κ. Κούσιος, «είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα και για αυτό χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση του γενικού εισαγγελέα να ενισχύσει την ανακριτική ομάδα, προκειμένου να διωχθούν αδιακρίτως όσοι εμπλέκονται στην κατάχρηση ενός προγράμματος που στόχο είχε την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του λαού».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κως: Κάθειρξη 11 ετών σε 54χρονο για φοροδιαφυγή άνω των 230.000 ευρώ

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού...

Απίστευτο περιστατικό στον Βόλο: Φίδι δάγκωσε γυναίκα μέσα στη θάλασσα

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο Βόλο όταν ένα φίδι βρισκόταν στα ρηχά και δάγκωσε την 40χρονη γυναίκα που βρισκόταν...

Με επιτυχία εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, «Βία & παραβατικότητα ανηλίκων – Προστασία Ανηλικότητας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, με θέμα «Βία & παραβατικότητα ανηλίκων – Προστασία Ανηλικότητας»...

Ισραηλινά ΜΜΕ: Εντός 48 ωρών η απάντηση στο Ιράν – Τα τρία σενάρια για τα αντίποινα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις 2,5% για το 2025 – Πώς διαμορφώνονται τα ποσά

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...