Διεθνής Διαγωνισμός Ρομποτικής στην Ελλάδα με Παρουσία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το πρωί στον διεθνή διαγωνισμό μαθητικής ρομποτικής «First Global Challenge», ο οποίος διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων από 193 χώρες. «Καλώς ήρθατε. Dean, σε ευχαριστώ πολύ που διοργάνωσες αυτόν τον εντυπωσιακό διαγωνισμό. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που σας φιλοξενούμε εδώ», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την εισαγωγή του, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αξία της συνεργασίας μεταξύ των εθνών και τη σημασία του διαγωνισμού, λέγοντας: «Η γενιά σας μας δείχνει πώς να συνεργαζόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα του αύριο. Συγχαρητήρια για την παρουσία σας εδώ». Προχώρησε επίσης σε μια αναφορά στην ιστορία της Ελλάδας λέγοντας ότι ήταν ο τόπος όπου γεννήθηκαν η δημοκρατία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τονίζοντας την υποχρέωση των νέων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη λύση των μελλοντικών προκλήσεων.

Ο διαγωνισμός έχει θέμα τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και είναι δομημένος σε μορφή Ολυμπιακού τύπου, όπου οι ομάδες των μαθητών καλούνται να αναπτύξουν και να προγραμματίσουν ρομπότ για να απαντήσουν σε κρίσιμα ζητήματα του πλανήτη. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον διαγωνισμό από τον ιδρυτή του, Dean Kamen, και να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες μαθητές.

«Τα σετ της ρομποτικής στα σχολεία έχουν επιτυχία. Χαίρομαι που έχουμε τόσο δυνατή εκπροσώπηση», επισήμανε ο πρωθυπουργός στο περίπτερο της ελληνικής ομάδας, που αποτελείται από 100 μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη τη χώρα, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να ξέρουν ότι «κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του». «Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο εκπαιδευτικός Κώστας Βασιλείου, Πρόεδρος της Eduact, από την ελληνική ομάδα.

«Αυτό μας διδάσκετε σήμερα, ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη. Η αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί διάλογο και συνεργασία μεταξύ των κρατών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: kathimerini.gr