Αρχική Κόσμος Λαβρόφ στο BBC: Αν θέλετε να γονατίσετε τη Ρωσία, κάντε το

Λαβρόφ στο BBC: Αν θέλετε να γονατίσετε τη Ρωσία, κάντε το

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο BBC μίλησε για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» και διαπιστώνει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς».

Όπως αναφέρει το BBC, από τότε που ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και ολόκληρες πόλεις έχουν γίνει ερείπια, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Αλλά την Πέμπτη (16/6), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως φαινόταν.

«Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», υποστήριξε.

«Κηρύξαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση γιατί δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η σύρσιμο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική ενέργεια».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο κ. Λαβρόφ έχει δώσει μόνο μερικές συνεντεύξεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου ότι υπήρχαν Ναζί στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται συχνά ότι ο στρατός τους «απο-ναζιστοποιεί» τη χώρα. Ο κ. Λαβρόφ προκάλεσε σάλο πρόσφατα όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει τη ναζιστική συκοφαντία σχετικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος είναι Εβραίος, κάνοντας τον γελοίο ισχυρισμό ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα».

Ο δημοσιογράφος του BBC του παρέθεσε μια επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το ουκρανικό χωριό Yahidne, στην περιοχή Chernihiv, η οποία αναφέρει ότι «360 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 74 παιδιά και πέντε άτομα με αναπηρίες, αναγκάστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να μείνουν για 28 ημέρες στο υπόγειο ενός σχολείου… Δεν υπήρχαν τουαλέτες, νερό… 10 ηλικιωμένοι πέθαναν».

«Αυτό είναι να πολεμάς ναζί;» Ρώτησε.

«Είναι πολύ κρίμα», είπε ο κ. Λαβρόφ, «αλλά διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, υφίστανται πίεση από τη Δύση. Και πολύ συχνά υφίστανται χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των ψεύτικων ειδήσεων που διαδίδονται από τη Δύση».

«Η Ρωσία δεν είναι πολύ καθαρή. Είναι αυτή που είναι»

«Η Ρωσία δεν είναι πολύ καθαρή. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε».

Ο 72χρονος Λαβρόφ εκπροσωπεί τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή τα τελευταία 18 χρόνια, αλλά οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλέον επιβληθεί τόσο σε αυτόν όσο και στην κόρη του.

Οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν ότι ακολουθεί μια ψευδή αφήγηση για την Ουκρανία ως επιτιθέμενο και για άμεση ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της.

Στη συνέχεια η συνέντευξη στράφηκε στις σχέσεις της Ρωσίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι στον επίσημο κατάλογο μη φιλικών χωρών της Ρωσίας.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς», είπε ο κ. Λαβρόφ, «γιατί και ο [πρωθυπουργός Μπόρις] Τζόνσον και [Λιζ] Τρους λένε ανοιχτά ότι πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία, πρέπει να αναγκάσουμε τη Ρωσία να γονατίσει. Συνεχίστε, λοιπόν, κάντε το!»

Ήταν τον περασμένο μήνα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν ταπεινώνει τον εαυτό του στην παγκόσμια σκηνή και ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσει μια ήττα στην Ουκρανία».

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Λαβρόφ πώς βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα, είπε ότι «θυσιάζει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα του λαού του για χάρη των πολιτικών φιλοδοξιών».

«Δεν με ενδιαφέρουν τα μάτια της Δύσης»

Ρωτήθηκε για δύο Βρετανούς που καταδικάστηκαν πρόσφατα σε θάνατο από Ρώσους αυτονομιστές στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία.

Όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι στα μάτια της Δύσης, η Ρωσία ήταν αυτή που ήταν υπεύθυνη για τη μοίρα τους, απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα μάτια της Δύσης. Με ενδιαφέρει μόνο το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές νόμος, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές».

Πήρε την απάντηση ότι οι άνδρες είχαν υπηρετήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν ήταν μισθοφόροι, και ο κ. Λαβρόφ είπε ότι αυτό πρέπει να αποφασιστεί από δικαστήριο.

Κατηγόρησε στη συνέχεια το BBC ότι δεν αποκάλυψε την αλήθεια για το τι συνέβαινε στους αμάχους στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές, «όταν οι άμαχοι βομβαρδίζονταν από τα στρατεύματα του Κιέβου για οκτώ χρόνια».

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών, το BBC είχε πολλές φορές επικοινωνήσει με την ηγεσία στις περιοχές που διοικούνται από αυτονομιστές ζητώντας άδεια να πάει να δει τι συμβαίνει. Αλλά ρνήθηκαν την είσοδο κάθε φορά.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για γενοκτονία. Ωστόσο, το 2021, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με τους αυτοαποκαλούμενους φιλορώσους «αξιωματούχους», και επτά τον προηγούμενο χρόνο. Αν και κάθε θάνατος ήταν μια τραγωδία, είπε ο δημοσιογράφος, δεν συνιστούσε γενοκτονία.

Πρότεινε δε, ότι αν είχε γίνει πράγματι γενοκτονία, τότε οι αυτονομιστές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ θα ενδιαφερόντουσαν να πάμε εκεί. Γιατί δεν μας άφησαν να μπούμε, ρώτησε.

«Δεν ξέρω», ήταν η απάντηση του κ. Λαβρόφ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συντάξεις: Ψαλίδι στο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πάνω από 16,1 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πάνω από 6.000 αστυνομικοί «σοφέρ» και συνοδοί επωνύμων

Σε κατάσταση… αμηχανίας έχουν περιέλθει αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για...

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε κοντά στην Προύσα

Εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα αποτελεί μια άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στον δήμο Ντούτζε,...

Νέες ταυτότητες: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα – Αναλυτικά η διαδικασία

Παράλληλα την ίδια μέρα στα Αστυνομικά Τμήματα, ξεκινούν και τα ραντεβού. Αναλυτικά η διαδικασία Η ειδική πλατφόρμα θα ανεβεί στο gov.gr, ενώ μετά την αίτηση για...