Αρχική Κόσμος LG: Πώς από τρίτη σε παγκόσμιες πωλήσεις, φθάνει να κλείνει το τμήμα...

LG: Πώς από τρίτη σε παγκόσμιες πωλήσεις, φθάνει να κλείνει το τμήμα κινητών τηλεφώνων της

Το 2013 η νοτιοκορεατική εταιρεία ηλεκτρονικών LG ήταν τρίτη στις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones, πίσω μόνο από την Samsung και την Apple, κατέχοντας ποσοστό 4,8% της παγκόσμιας «πίτας» και έχοντας αυξήσει κατά μία εκατοστιαία μονάδα τις πωλήσεις της σε σχέση με το 2012.

Σήμερα, η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε ότι ως το τέλος Ιουλίου θα έχει κλείσει το τμήμα παραγωγής κινητών τηλεφώνων και θα πουλήσει το στοκ των συσκευών που έχει, παρέχοντας σχετική υποστήριξη στους καταναλωτές για κάποιο χρονικό διάστημα που θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Ζημιές δισεκατομμυρίων

Οικονομικά, η απόφαση της LG μοιάζει λογική: τα τελευταία έξι χρόνια το τμήμα κινητής τηλεφωνίας του ομίλου «αιμορραγούσε», καταγράφοντας συνολικές ζημιές εξαετίας σχεδόν 4,5 δισ. δολαρίων, ενώ οι πωλήσεις είχαν καταβαραθρωθεί. Το συνολικό ποσοστό της στην παγκόσμια αγορά βρισκόταν γύρω στο 2% και πέρσι πούλησε σχεδόν το ένα δέκατο των συσκευών που πουλούσε η μεγάλη ανταγωνίστρια, επίσης νοτιοκορεατική, Samsung.

Σε μια δύσκολη και εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή των smartphones, το να καταθέτει τα όπλα μια εταιρεία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. To 2008, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ, το κινητό Blackberry έμοιαζε σχεδόν προέκταση της παλάμης του. Σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όπως και άλλες –η HTC, ας πούμε- που τα πρώτα χρόνια των smartphones ήταν κυρίαρχες.

Οι νέοι παίκτες

Νέοι παίκτες, όπως οι κινεζικές Huawei, Oppo, Xiaomi, OnePlus, κλπ, αφού κυριάρχησαν στην εσωτερική αγορά τους, απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, ροκανίζοντας τους έως τότε κυρίαρχους με επιθετική τιμολογιακή πολιτική, πωλήσεις κυρίως μέσω διαδικτύου και προσφέροντας συχνά αυτό που ονομάζεται «value for money» συσκευές, δηλαδή, καλές συσκευές σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια αγορά smartphones άρχισε να ισορροπεί μετά από αρκετά χρόνια έντονα ανοδικής πορείας. Οι καταναλωτές άρχισαν να κρατούν για περισσότερο χρόνο τις συσκευές τους, ο κύκλος αλλαγής συσκευής απλώθηκε πέρα από τα δύο χρόνια που ήταν ως τότε, οι επιδοτήσεις από τους παρόχους άρχισαν να μειώνονται και ο ανταγωνισμός άρχισε να γίνεται για μια πίτα που αν όχι συρρικνωνόταν, άρχισε να μένει σταθερή.

Τα προβλήματα

Σε αυτό το περιβάλλον, η LG βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Κάποιες συσκευές της παρουσίαζαν προβλήματα λειτουργίας, τα λεγόμενα bootloops, όπου το κινητό «κολλάει» όταν ανοίγει και φορτώνει το λειτουργικό σύστημα, γεγονός που της χάλασε το προφίλ. Ταυτόχρονα, αναλυτές εκτιμούσαν ότι και το marketing της εταιρείας υστερούσε έναντι των ανταγωνιστών της από την Κορέα και την Κίνα.

Προσπαθώντας να απαντήσει στα προβλήματα αυτά, η εταιρεία επιχείρησε να παρουσιάσει συσκευές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: διπλές οθόνες, αποσπώμενα «πιγούνια» των συσκευών στα οποία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ειδικά modules, χειρισμός των συσκευών μόνο με ειδικές χειρονομίες και πάει λέγοντας. Ωστόσο, καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν τράβηξε επαρκώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Το marketing και οι αναβαθμίσεις

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι μέτριες επιδόσεις της εταιρείας στην αναβάθμιση του λογισμικού των συσκευών της, οι οποίες έμεναν πίσω σε σχέση με τις τρέχουσες εκδόσεις του Android, τα πράγματα δεν έδειχναν και πολύ αισιόδοξα (μοιάζει ειρωνεία, δε, ότι η LG κατασκεύασε τρεις από τις πλέον επιτυχημένες συσκευές «αναφοράς» για την Google, τα Nexus 4, 5 και , τα οποία λάμβαναν πρώτα από όλα τα smartphones τις νέες εκδόσεις του Android).

Αναλυτές θεωρούν, πάντως, ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν προβλήματα προς επίλυση αν η LG κατόρθωνε να φτιάξει μια ισχυρή βάση καταναλωτών που θα αγόραζαν τα προϊόντα της, όπως έχει κάνει η Apple –που το έχει αναγάγει σε επιστήμη- και η Samsung. Ωστόσο, τα προβλήματα στο marketing δεν το πέτυχαν, παρότι η εταιρεία είχε τα προϊόντα που θα μπορούσαν να το καταφέρουν.

Οι τελευταίες προσπάθειες

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την LG σε σημαντική υποχώρηση στην αγορά smartphones παρά τις προσπάθειές της: το 2020 παρουσίασε το LG Wing, μια «προχωρημένη συσκευή με δύο οθόνες που μπορούσαν να τοποθετηθούν σε σχήμα Τ και έκανε μια πρώτη παρουσίαση κινητού με εύκαμπτη οθόνη που θα μπορούσε να τυλιχθεί και να ξετυλιχθεί μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας το μέγεθός της κατά το δοκούν του χρήστη.

Κάπως έτσι φθάσαμε στην ανακοίνωση του κλεισίματος του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας και της αποχώρησής της από αυτόν τον «εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα», όπως λέει στην ανακοίνωσή της και να επικεντρωθεί σε άλλους τομείς που ίσως αποδειχθούν πιο κερδοφόροι για την ίδια.

Πηγή φωτο: LG

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Μετά το σκάνδαλο στο σκάκι, οσμή εξαπάτησης στο πόκερ και το ψάρεμα

Αρχικά ήταν το σκάκι. Πλέον όμως, τόσο το πόκερ, όσο και το ψάρεμα κατηγορούνται ότι προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για «κλεψιές».Συγκεκριμένα, καζίνο...

«Οι τρεις μύθοι με τους οποίους οι δισεκατομμυριούχοι δικαιολογούν τα πλούτη τους»

Το 1910, ο πρώην πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ προειδοποίησε ότι «μια μικρή τάξη εξαιρετικά πλούσιων και οικονομικά ισχυρών ανδρών, των οποίων ο κύριος στόχος...

Belharra αριθμός 4: Ανίκητο το Πολεμικό Ναυτικό – Δύναμη αποτροπής σε κάθε θάλασσα

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025, ενώ η τρίτη το 2026Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν...

Καινούριο voucher 1.000 ευρώ για εργαζόμενους – Πώς θα το πάρετε

Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε νέο πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που δίνει voucher έως...

Αποστολάκης για ενδεχόμενη σύρραξη με Τουρκία: «Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει»

«Εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής...