Αρχική Κόσμος Ληστείες τραπεζών – Οι δέκα μεγαλύτερες όλων των εποχών

Ληστείες τραπεζών – Οι δέκα μεγαλύτερες όλων των εποχών

Υπάρχουν πολλές ταινίες με ληστείες τραπεζών που συνήθως μας αφήνουν άναυδους με το περίεργο αλλά δαιμόνιο σχέδιο που καταστρώνουν οι ληστές.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ληστείες που έχουν γίνει στην πραγματικότητα, αλλά αν τις δείτε νομίζετε ότι είναι βγαλμένες από ταινία. Σε μερικές από αυτές οι ληστές πιάστηκαν σε άλλες όμως ξέφυγαν.

Ας δούμε τις 10 μεγαλύτερες ληστείες τραπεζών όλων των εποχών.

Ένοπλη ληστεία Dunbar, 1997

Η μεγαλύτερη ληστεία που σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβη το 1997 και η λεία ήταν 18,9 εκατομμύρια δολάρια. Οργανώθηκε από τον Άλαν Πέις, επιθεωρητή ασφαλείας της Dunbar Armored, ο οποίος προσέλαβε πέντε παιδικούς του φίλους για την υλοποίηση του σχεδίου. Κατά την διάρκεια της εργασίας του, ο Πέις είχε χρόνο να εξετάσει λεπτομερώς τα μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν. Ήξερε επίσης πότε το χρηματοκιβώτιο έμενε ανοιχτό και ποιοι σάκοι περιείχαν τα μεγαλύτερα και χωρίς διαδοχική αρίθμηση χαρτονομίσματα. Η συμμορία κατάφερε για αρκετό καιρό να αποκρύψει τον πλούτο της μέσα από ξέπλυμα, αλλά τελικά πιάστηκαν όταν ένα μέλος της έδωσε σε έναν μεσίτη μια δεσμίδα χαρτονομισμάτων με την αρχική ταινία της τράπεζας.

Φωτό από moneywise.com

United California Bank, 1972

Το 1972 μια ομάδα από 7 άνδρες από το Οχάιο, με επικεφαλής τον Amil Dinsio, έσπασαν ένα υποκατάστημα της τράπεζας United California Bank στην Καλιφόρνια και λεηλάτησαν το θησαυροφυλάκιο. Έκλεψε μετρητά αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων και πολύτιμα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τελικά τους ληστές μέσω ενός οδηγού ταξί και μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρέθηκαν σε σπίτι που είχαν νοικιάσει.

Βρετανική τράπεζα της Μέσης Ανατολής, 1976

Το 1976, στο Λίβανο, μια ομάδα ληστών χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να σπάσει τον τοίχο μιας καθολικής εκκλησίας και να εισέλθει στη γειτονική Βρετανική Τράπεζα της Μέσης Ανατολής. Έφεραν μαζί τους επαγγελματίες κλειδαράδες για να ανοίξουν το θόλο.

Οι ληστές άρπαξαν 44,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μετοχές, ράβδους χρυσού, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Κανένα από τα λάφυρα δεν βρέθηκε και κανείς δεν συνελήφθη. Σήμερα, τα κλεμμένα αξίζουν τριπλάσια από την αξία τους το 1976.

Ληστεία της Northern Bank, 2004

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2004, ληστές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, ντύθηκαν αστυνομικοί και μπήκαν στα σπίτια δύο διευθυντών τραπεζών. Οι οικογένειές τους κρατήθηκαν όμηροι και οι διευθυντές έλαβαν οδηγίες να πάνε στη δουλειά τους κανονικά την επόμενη μέρα.

Όταν τελείωσε η εργάσιμη ημέρα, οι διευθυντές άφησαν τους κλέφτες στην τράπεζα, όπου άρπαξαν περίπου 26,5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και ξένα νομίσματα. Η υπόθεση παραμένει άλυτη και μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί μόνο ένα άτομο, για ξέπλυμα χρήματος.

The Brink’s-Mat burglary, 1983

Το 1983, ένας φύλακας της Brink’s-Mat, ο Anthony Black άφησε μια ομάδα ληστών να μπουν στην αποθήκη της εταιρείας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου. Οι ληστές ακινητοποίησαν τους φύλακες και άνοιξαν την κεντρική είσοδο της αποθήκης.

Το θέαμα τους αιφνιδίασε… Η αποθήκη δεν είχε μόνο πολλά χρήματα αλλά και χρυσό και διαμάντια. Άρπαξαν 41 εκατομμύρια δολάρια και ευχήθηκαν στους φρουρούς καλά Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι ληστές συνελήφθησαν. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς τόνοι χρυσού δεν βρέθηκαν ποτέ.

The Banco Central burglary, 2005

Το 2005, η ληστεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη ληστεία τραπεζών στον κόσμο.

Η 25μελής συμμορία πέρασε τρεις μήνες σκάβοντας μια σήραγγα 256 ποδιών που οδηγούσε στο δάπεδο του θησαυροφυλακίου της τράπεζας. Άρπαξαν 71,6 εκατ. δολάρια. Μόνο οκτώ άτομα συνελήφθησαν.

Η ληστεία στην Securitas depot

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λεία σε μετρητά στην ιστορία της Αγγλίας και συνέβη στη The Securitas Depot στο Kent της Βρετανίας. Ληστές με μάσκες απήγαγαν τον διευθυντή του υποκαταστήματος και κράτησαν την οικογένειά του ομήρους. Οι ληστές τον μετέφεραν στην αποθήκη και τον ανάγκασαν να τους δώσει πρόσβαση στα κλουβιά μετρητών. Άρπαξαν περίπου 83 εκατομμύρια δολάρια. Παρά τις έξυπνες μεταμφιέσεις τους, μερικοί από τους ληστές πιάστηκαν.

Η ληστεία στο Knightsbridge Security Deposit, 1987

Η ληστεία στο Knightsbridge Security Deposit έγινε 1987 στο Λονδίνο. Δύο άντρες προσποιούμενοι τους πελάτες ζήτησαν από το διευθυντή να νοικιάσουν μια θυρίδα. Αφού οδηγήθηκαν στο χρηματοκιβώτιο, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν τους φρουρούς και το διευθυντή, κρέμασαν μια ταμπέλα που έγραφε «κλειστά», έβαλαν μέσα τους συνεργάτες τους και τελικά αφαίρεσαν αντικείμενα και μετρητά αξίας 97 εκατ. δολαρίων.

Μετά από εξέταση των αποτυπωμάτων στο χώρο της ληστείας η αστυνομία οδηγήθηκε στο Ιταλό εγκέφαλο Valerio Viccei.

Η ληστεία της τράπεζας Dar Es Salaam – Λεία 282 εκατομμύρια δολάρια

Μέχρι σήμερα, λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για τη ληστεία του 2007 στην τράπεζα Dar Es Salaam, ένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Βαγδάτη του Ιράκ. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η κλοπή οργανώθηκε από πολλούς φύλακες. Η κυβέρνηση υποψιάστηκε ότι οι ληστές είχαν επαφές εντός της τοπικής αστυνομίας και των πολιτοφυλακών που τους επέτρεψαν να περάσουν από πολλά σημεία ελέγχου σε όλη τη Βαγδάτη. Δεν έχουν δημοσιευτεί περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται τα χρήματα ή οι υπεύθυνοι.

Η ληστεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ – Λεία 920 εκατομμύρια δολάρια

Εγκέφαλος της ληστείας ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν. Μια ημέρα πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003, έστειλε τρία μεγάλα φορτηγά στην Κεντρική Τράπεζα και τον γιο του Κουσάι με ένα χειρόγραφο σημείωμα ζητώντας να του παραδώσουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τα χρήματα φορτώθηκαν σε φορτηγά. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα ανακτήθηκαν στις επακόλουθες επιδρομές. Ωστόσο, Αμερικανοί στρατιώτες πήραν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Τριάντα πέντε μέλη της υπηρεσίας συνελήφθησαν.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Air New Zealand: Γιατί η αεροπορική της Νέας Ζηλανδίας θα ζυγίζει τους επιβάτες της

Πρώτα θα ζυγίζονται και μετά θα επιβιβάζονται τις προσεχείς εβδομάδες οι επιβάτες διεθνών πτήσεων του εθνικού αερομεταφορέα της Νέας Ζηλανδίας.Ωστόσο, σύμφωνα...

Συνεδριάζει για πρώτη φορά η NASA για να δημοσιοποιήσει έκθεση για UFO

Μια επιτροπή της NASA, που σχηματίσθηκε πέρυσι για να μελετήσει αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα», τα οποία περιγράφονται συνήθως με...

Πράσινο φως για το νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Ένα σημαντικό βήμα μπρος έγινε για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο για τον νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και...

Market Pass: Την Παρασκευή η πληρωμή στις άυλες κάρτες για τον Ιούνιο

Νωρίτερα κατά μία μέρα θα γίνει η προτελευταία πληρωμή των δικαιούχων της άυλης κάρτας του market pass, καθώς η μέρα πληρωμής...

Κατέπεσε στην θάλασσα ο δορυφόρος που προσπάθησε να θέσει σε τροχιά η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά ”έπεσε στη θάλασσα”,...