Αρχική Ελλάδα Lockdown : Πότε θα φτάσουμε στον αριθμό-κλειδί για έξοδο από την καραντίνα

Lockdown : Πότε θα φτάσουμε στον αριθμό-κλειδί για έξοδο από την καραντίνα

Το εντυπωσιακό ποσοστό 70% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας συγκεντρώνει η βόρεια Ελλάδα μια εβδομάδα μετά την έναρξη της καραντίνας χωρίς να υπάρχει καμιά μεταβολή –παρά τα περιοριστικά μέτρα – στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας που παρουσιάζει «Το Βήμα».

1

Η Θεσσαλονίκη κι οι έξι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Πέλλας, Πιερίας) που έχουν το 17,4% του πληθυσμού της χώρας, συγκέντρωσαν το 48% των κρουσμάτων κορωνοϊού όλης της επικράτειας χωρίς να παρουσιάζεται καμιά υποχώρηση της πανδημίας, με την περιοχή αυτή να θρηνεί δεκάδες νεκρούς και τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει τεράστιος.

Η Αττική εξακολουθεί να έχει ποσοστό της τάξης του 22% των νέων διαγνώσεων- παρ’ ότι έχει το 34,9% του πληθυσμού της χώρας – χωρίς σημαντικές, ευτυχώς, ανοδικές τάσεις.

Το «χάσμα» βορείου και νοτίου χώρας

Ενδεικτικό της διαφοράς της Αθήνας με την Θεσσαλονίκη και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι η εν λόγω περιοχή της βορείου Ελλάδας έχει υπερετραπλάσια κρούσματα στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα των 100.000 ατόμων από την Αττική που έχει 16 νέους φορείς στους 100.000 κατοίκους έναντι 70 της Θεσσαλονίκης και των πέριξ.

Η Θεσσαλονίκη έχει υπερετετραπλάσια κρούσματα στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα των 100.000 ατόμων από την Αττική

Ακόμη μεγάλη εξάπλωση του Covid-19 υπάρχει στην Θεσσαλία (κυρίως στην Λάρισα) στην Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, όπου έχουν ποσοστό διπλάσιο έως τριπλάσιο της Αττικής σε σχέση με την πυκνότητα των κρουσμάτων στον πληθυσμό τους.

Επιπλέον ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων υπάρχει στην Δυτική Μακεδονία (το ποσοστό τους διπλασιάσθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) όπου πλέον τα «πρωτεία» έχει ο νομός Φλωρίνης που χθες παρουσίασε 36 νέα κρούσματα ενώ μέχρι προ μερικών ημερών ήταν μία από τις τρεις περιοχές της χώρας (μαζί με την Λακωνία και την Ευρυτανία) που είχαν μείνει σχεδόν αλώβητες από τον κορωνοϊό.

Ενδεικτικό ακόμη του «διαχωρισμού» της χώρας σε Βορρα-Νότο από πλευράς κατανομής των κρουσμάτων κι επιδημιολογικής έξαρσης κι «ηρεμίας» είναι ότι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα κι η Κρήτη έχουν ποσοστό συμμετοχής στον καθημερινό αριθμό νέων νοσούντων μόλις από 1,6 έως 2,5% επί του συνόλου της χώρας.

Ο αριθμός-κλειδί για έξοδο από την καραντίνα – Πότε θα τον φτάσουμε

Την ίδια ώρα ζητούμενο και με προσμέτρηση του προαναφερόμενου «χάρτη» διασποράς των κρουσμάτων είναι- σύμφωνα με τους επιδημιολόγους- πότε θα υπάρξει ο αριθμός των 500 κρουσμάτων ημερησίως που, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κ Βασίλης Κικίλιας, θα είναι αυτός που θα σηματοδοτήσει το τέλος της «καραντίνας».

Σύμφωνα με αναλυτές της πανδημίας, την ερχόμενη εβδομάδα (υπάρχουν αναφορές ότι αυτό θα συμβεί από Δευτέρα έως Παρασκευή) θα αρχίσει σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη «καραντίνα» που ήταν πολύ πιο αυστηρή, με άμεσα περιοριστικά μέτρα, η ραγδαία μείωση των κρουσμάτων υπήρξε περίπου την 24η-26η μέρα από την έναρξη της. Τότε τα κρούσματα που ήταν 70-120 μόλις (σ.σ. με μηδαμινό όμως αριθμών τεστ) υποχώρησαν στα 30 (μείωση της τάξης του 70%) που συνεχίσθηκε τις επόμενες ημέρες. Την ίδια χρονική στιγμή από την έναρξη του lockdown υπήρξε κι μείωση των νέων φορέων σε Ισπανία, Γαλλία κλπ.

Όμως, στην τωρινή καταμέτρηση συνυπολογίζονται κι άλλες παράμετροι. Αρχικά ότι πριν το lockdown του Μαρτίου δεν υπήρχε οποιοδήποτε υγειονομικό μέτρο και προσπάθεια περιορισμού της νόσου με αποτέλεσμα να υπάρχει προγενέστερος μεγάλος συντελεστής μετάδοσης κι ανεξέλεγκτη διασπορά, ενώ κάτι τέτοιο δεν υπήρχε τώρα σε πολλές περιοχές κυρίως της νοτίου Ελλάδος που τηρούντο τα μέτρα.

Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται ότι τα περιοριστικά μέτρα στην βόρειο Ελλάδα –κυρίως στην Θεσσαλονίκη και σε πέριξ νομούς- έχουν ξεκινήσει περίπου 7-10 ημέρες από το γενικό lockdown γεγονός που θα επιδράσει δραστικά.

Δηλαδή υπάρχει η εκτίμηση ότι προς το τέλος της τρίτης εβδομάδας της καραντίνας ο μέσος όρος αριθμός των νοσούντων θα είναι κάθε 24ωρο μεταξύ 600-1200 που θα θεωρηθεί το πρώτο «φως» στο τούνελ.

Όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτός ο «προγραμματισμός» κι η πρόβλεψη μπορεί να μην επαληθευθεί είτε λόγω της τάσης υπερμετάδοσης του ιού είτε γιατί στην τωρινή καραντίνα λειτουργούσαν τα δημοτικά σχολεία, ο αποκλεισμός ήταν μικρότερος κι ο βαθμός υπακοής των πολιτών σαφώς λιγότερος.

φωτογραφία: image-online 

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Υπόθεση Λιγνάδη: Τι λέει το ένταλμα προσωρινής κράτησης

Συγκεκριμένη μεθοδολογία πίσω από τις πράξεις του Δημήτρη Λιγνάδη, όπως αυτές περιγράφονται στο κατηγορητήριο, είδε η ανακρίτρια που τον προφυλάκισε. Συγκεκριμένα, «εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική...

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Η αλλαγή, οι αιτήσεις και οι πληρωμές

Η παράταση του lockdown θα κρίνει το καθεστώς βάσει του οποίου δοθεί το 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για τον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας...

Τι είπε ο Χαρδαλιάς για την Τσικνοπέμπτη

«Την Τσικνοπέμπτη ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα», διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς το...

Υπάρχει ζωή στον Άρη; – Νέα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει πάγος που λιώνει

Η έρευνα για σημάδια αρχαίας ζωής είναι έτοιμη να ξεκινήσει στον Άρη, από το διαστημικό όχημα της NASA Perseverance, ωστόσο μια νέα έρευνα αναφέρει...

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό ψυχοφάρμακο

Την ανάκληση των παρτίδων D334093 με ημερομηνία λήξης 01/2023 και D310783, με ημερομηνία λήξης 08/2022 του φαρμακευτικού προϊόντος OLANSEK C....