Αρχική Ελλάδα Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται μαζικές αγωγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται μαζικές αγωγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Στα «κάγκελα» βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που καλούνται να πληρώσουν για την κατανάλωση ρεύματος.

Οι μεγάλες αυξήσεις στον κλάδο της ενέργειας σε συνδυασμό με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής και πλήρες αδιέξοδο.

Μάλιστα, το τοπίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνει ακόμα πιο «μαύρο» καθώς θα ξεκινήσουν ξανά οι διακοπές ρεύματος που είχαν διακοπεί λόγω Πάσχα.

Την ίδια ώρα λοιπόν που η Ελλάδα συνεχίζει να φιγουράρει στην πρώτη θέση με την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες μέρες, οι φωνές για την ρήτρα αναπροσαρμογής πληθαίνουν συνεχώς και μάλιστα δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να γίνουν συντονισμένες προσφυγές και εξώδικα διαμαρτυριών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Open, ο Δημήτρης Βερβεσός επισήμανε ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών και έκανε γνωστούς τους λόγους που οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρέμβουν νομικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δ. Βερβεσός και στο γεγονός που η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε Οδηγία της ΕΕ που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Υπογράμμισε μάλιστα πως η κοινοτική Οδηγία διαφοροποιεί τελείως το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι εταιρείες παροχής ρεύματος σε σχέση με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του 2013.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ), Αλέξης Αλεξόπουλος, έκανε λόγο για «ληστρική ρήτρα», ανακοινώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει στη μαζική αγωγή συμμετοχή περισσότεροι από 1.000 πολίτες.

Είπε πως εκτός από την κατάργηση της ρήτρας ζητείται η επιστροφή των ποσών που έχουν δώσει οι καταναλωτές ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Τέλος, ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης αποκάλυψε ότι μόνο στην Αττική δίδονται καθημερινά περισσότερες από 500 εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ οι πάροχοι πιέζουν για άμεση εκτέλεσή τους.

Τέλος, εξήγησε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά παραμένουν προστατευμένα, όμως η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος έχει φέρει πρωτοφανείς δυσκολίας για τεράστιο αριθμό νοικοκυριών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...