Αρχική Ελλάδα «Μαϊμού» αποδείξεις: Μπόνους έως 2.000 ευρώ σε καταναλωτές που τις εντοπίζουν από...

«Μαϊμού» αποδείξεις: Μπόνους έως 2.000 ευρώ σε καταναλωτές που τις εντοπίζουν από το κινητό

Με χρηματικά μπόνους τα οποία ανάλογα με την αξία της απόδειξης μπορεί να φθάνουν τα 1.500 ευρώ ή και τις 2.000 ευρώ μπαίνουν στο παιχνίδι του ελέγχου της εγκυρότητας των αποδείξεων οι καταναλωτές.

Εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Appodixi» η οποία θα είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google play (για κινητά android) και ΑppStore (για κινητά iOS, δηλαδή της Apple).

Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν από το κινητό τους εάν η απόδειξη που έλαβαν είναι γνήσια ή «μαϊμού» και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ κάθε φορά που «χτυπά» καμπανάκι. Εάν αποδειχθεί ότι η απόδειξη εκδόθηκε από «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ τότε το κράτος θα δίνει ως επιβράβευση στους πολίτες μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση.

Η χρηματική αμοιβή θα είναι πολλαπλάσια της αξίας της απόδειξης και μέχρι κάποιο όριο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάλογα με την αξία της συναλλαγής η χρηματική επιβράβευση των πολιτών μπορεί να φθάνει το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο έως τις 2.000 ευρώ.

Η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί ως εξής:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει την κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

“Κάρφωμα” στην ΑΑΔΕ

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φλόριντα: Αστυνομικός πήγε να τα βάλει με πελώριο αλιγάτορα αλλά τελικά ήταν απλή «παρεξήγηση»

Αστυνομικός που βγήκε για περιπολία συνάντησε πελώριο αλιγάτορα, που κοιμόταν σε μια από τις παραλίες του Κόλπου της Φλόριντα. Από εκεί...

Αγρίνιο: Μαχαίρωσαν 52χρονο σε καφετέρια για μια… παρατήρηση

Ένα αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Αγρινίου το βράδυ της Κυριακής (28/5), όταν ένας 52χρονος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι...

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

Στους κλάδους της εστίασης (28,4%), των κατασκευών (21,2%) και του εμπορίου (13,3%), καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)Στους κλάδους της εστίασης (28,4%), των κατασκευών (21,2%) και του εμπορίου (13,3%), καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μη...

Επιθεώρηση εργασίας: Αδήλωτες καμαριέρες έκαναν τις πελάτισσες και σερβιτόροι έτρεχαν στον δρόμο με τον δίσκο

Αναρίθμητα τραγελαφικά περιστατικά έχουν να διηγηθούν οι επιθεωρητές εργασίας, στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχων που σχετίζονται με την προσπάθεια των εργοδοτών...

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» – Όσα πρέπει να ξέρετε για την υποβολή αιτήσεων

Αιτήσεις θα είναι δυνατό να υποβληθούν μέρχι και την 15η Σεπτεμβρίου 2023.Λίγες μέρες έμειναν ακόμα μέχρι να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα...