Αρχική Οικονομία Market Pass: Τι ισχύει για φιλοξενούμενους – Τα «μυστικά» της αίτησης στο...

Market Pass: Τι ισχύει για φιλοξενούμενους – Τα «μυστικά» της αίτησης στο gov.gr

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της πλατφόρμας για αιτήσεις για το market pass από τους δικαιούχους της επιδότησης τροφίμων. Επίσημα, πλέον, μετά και την απόφαση στο ΦΕΚ, οριστικοποιήθηκαν τα κριτήρια, τα ποσά και η πληρωμή της επιδότησης τροφίμων. Ανακοινώθηκε ακόμη πού θα γίνεται δεκτή η ψηφιακή κάρτα. Ερωτήματα, όμως, έχουν πολλά οι ενδιαφερόμενοι για το market pass.

Ένα από αυτά είναι τι θα γίνει με τους φιλοξενούμενους και εάν μπορούν να περιλαμβάνονται στην αίτηση στο gov. gr. Στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, γίνεται ειδική αναφορά για τους φιλοξενούμενους. Αναλυτικά, για το market pass:

H αίτηση για την ψηφιακή κάρτα από τους δικαιούχους στο gov.gr πρέπει να γίνει ως τις 15 Μαρτίου και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές.

Πρώτα θα ανοίξει η ειδική εφαρμογή Market Pass στην πλατφόρμα vouchers (ΕΔΩ). Εναλλακτικά οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση σε ΚΕΠ, ακόμα και με εξουσιοδότηση για άλλο πρόσωπο.

 1. Όσοι υποβάλουν αίτηση Φεβρουάριο, έχουν περιθώριο να διορθώσουν στοιχεία ή να αλλάξουν τρόπο πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου.
 2. Όσοι υποβάλουν αίτηση από 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία.
 3. Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής (ΙΒΑΝ αντί κάρτας κλπ)

Αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την Τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο πληρωμής.

Η ψηφιακή άυλη κάρτα:

 1. γίνεται δεκτή αποκλειστικά σε καταστήματα σούπερ μάρκετ και τροφίμων, αλλά και σε λαϊκές αγορές τροφίμων
 2. απαιτεί κινητό smartphone από τον χρήστη που να εκτελεί ανέπαφες πληρωμές (NFC)
 3. απαιτεί και από την πλευρά του εμπόρου να διαθέτει POS, webPOS ή virtualPOS που να δέχεται ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού με NFC (και όχι απλό κινητό)

Εναλλακτικά οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν απλή κατάθεση στον λογαριασμό τους.

Market Pass – Ποιες οι διαφορές λογαριασμού και άυλης κάρτας

Οι μεταξύ τους διαφορές είναι:

 1. για όσους επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν ισχύει κανένας περιορισμός αγορών.
 2. όσοι επιλέξουν άυλη κάρτα και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «διπλή πληρωμή» μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, περίπου στις 6 ή 7 Μαρτίου
 3. όσοι δηλώσουν ΙΒΑΝ και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «τριπλή» πληρωμή στις 6 ή 7 Μαρτίου για τους Μήνες Φεβρουάριο ως Απρίλιο, ενώ γύρω στις 8 Μαΐου θα δουν και άλλη μία, για τους μήνες Μάιο ως Ιούλιο
 4. αντίστοιχα αν η αίτηση γίνει 1-15 Μαρτίου, η πρώτη πληρωμή θα δοθεί έως 22 ή 23 Μαρτίου
 5. τα ποσά στον λογαριασμό (ΙΒΑΝ) «κόβονται» 20%
 6. τα ποσά στην άυλη κάρτα «χανονται» αν δεν εξαργυρωθούν σε συγκεκριμένες αγορές έως τέλη Αυγούστου
 7. δεν είναι εφικτή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, ούτε και η μεταφορά του όμως σε τρίτο πρόσωπο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Ωστόσο, δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί και να εξαργυρωθεί και από κινητό τρίτου προσώπου –που πρέπει φυσικά πάντως να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του προκειμένου να μη καταχρασθεί το ποσόν του άμεσα δικαιούχου.

Ποια τα ποσά του Market Pass σε δικαιούχους

market pass αιτηση, market pass δικαιουχοι, gov.gr, taxisnet, μαρκετ πασ, μαρκετ πασσ, φιλοξενουμενοι

Παραδείγματα με τα ποσά για το market pass:

 1. για ένα άτομο: 22€/μήνα ή 132€ στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου (ή 106€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)
 2. για δύο άτομα: 32€/μήνα ή 192€ στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου (ή 154€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)
 3. για κάθε 1 επιπλέον μέλος: +10€/μήνα ή +60/εξάμηνο (αλλά 48€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι:

 1. ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
 2. ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τι λέει η απόφαση για τους φιλοξενούμενους

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Κριτήριο εισοδήματος 2021 (δεκτές μόνον δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως 31.12.2022):

 1. για μεμονωμένο δικαιούχο (άγαμος ή χήρος κλπ): έως 16.000 ευρώ
 2. ζευγάρι ή γονιό με 1 παιδί: έως 24.000 ευρώ
 3. + 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, άλλο μέλος ή φιλοξενούμενο
 4. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Όπως έχει διευκρινίσει σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η κάρτα αγορών «ισχύει και για φιλοξενούμενους», Στην αίτηση για το Market pass, συμπλήρωσε, συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειας και οι φιλοξενούμενοι.

Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ και το Market Pass

β) Κριτήριο ακίνητης περιουσίας

 1. να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
 2. να μην υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου ή σαν φιλοξενούμενα

β) όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021 (ΙΧ 1929 κυβικά και άνω, πισίνες, σκάφη άνω των 5 μέτρων κλπ)

γ) φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

δ) όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...