Αρχική Οικονομία «Μαύρος» ο Γενάρης για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων

«Μαύρος» ο Γενάρης για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων

Με 24% μείωση των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων έκλεισε ο προηγούμενος μήνας στις 27 ευρωπαϊκές αγορές της Ε.Ε. Αισιοδοξία για άνοδο το 2ο εξάμηνο του έτους.

Τον Ιανουάριο του 2021, η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων της Ε.Ε. σημείωσε σημαντική πτώση, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με την COVID-19 συνέχισαν να επηρεάζουν σημαντικά τις πωλήσεις. Επιπλέον, πολλές αγορές είχαν μία εργάσιμη ημέρα λιγότερη από ό, τι τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα είχε επίσης σαφές αντίκτυπο στις ταξινομήσεις του περασμένου μήνα.

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 24,0% από 956.447 μονάδες τον Ιανουάριο του 2020 σε 726.491 μονάδες φέτος, σημειώνοντας το χαμηλότερο αποτέλεσμα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, εδώ και δεκαετίες που ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), καταγράφει τις ταξινομήσεις.

Σχεδόν και οι 27 αγορές της Ε.Ε. υπέστησαν διψήφιες απώλειες τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων τριών από τις τέσσερις μεγάλες: H Ισπανία ήταν η πιο υφεσιακή (-51,5%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (-31,1%) και την Ιταλία (-14,0%) Με ελαφρά πτώση 5,8%, η Γαλλία ήταν η μεγαλύτερη αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία (+ 22,5%) και η Γαλλία ήταν οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν παρουσίασαν διψήφια πτώση τον Ιανουάριο.

Αισιοδοξία για ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο του έτους

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις παρείχε μια αισιόδοξη προοπτική για το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους: «Ανυπομονώ για το 2021 και αναμένω ότι η παγκόσμια οικονομία θα δει μια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μέχρι τότε που θα πρέπει να δούμε τα τρέχοντα προγράμματα εμβολιασμού να αποδίδουν», δήλωσε ο Ντις στις αρχές Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης με υψηλόβαθμα στελέχη. «Τότε περιμένω να πωληθούν περισσότερα αυτοκίνητα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σημαντική ανάκαμψη».

Ο CEO της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις.

Η διαδικτυακή συζήτηση ήταν η πρώτη του Ντις με κορυφαία στελέχη της αγοράς για το 2021 και την παρακολούθησαν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου της Volkswagen.

Η αγορά στην Ελλάδα

Μεγάλη πτώση 20,6% παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Αυτή ωστόσο δεν είναι η αντικειμενική εικόνα της αγοράς, καθώς ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ένα Covid free μήνας και μάλιστα θετικός κατά 6,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά σε ταξινομήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, λόγω της συμμόρφωσης των κινητήρων στα νέα πρότυπα ρύπων Euro 6d, πολλές παραγγελίες καινούριων αυτοκινήτων έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να αποτυπωθούν μαζικά τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ελληνικής αγοράς, συνολικά το 2021 αναμένεται να είναι αυξητικό σε σχέση με το 2020 και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό βελτίωσης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το μεγαλύτερο πυρηνικό όπλο που δοκιμάστηκε ποτέ

Αν μόλις διαβάσατε τoν τίτλο σκεφτήκατε τις ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, τότε κάνατε λάθος. Γιατί στις 30 Οκτωβρίου του 1961, η...

Κορονοϊός – Τζανάκης: Δεν αποκλείεται η χορήγηση τρίτης δόσης στα εμβόλια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χορήγηση τρίτης δόσης στα εμβόλια του κορονοϊού αλλά και αλλαγής του τύπου του ιού που θα χορηγείται, άφησε ο καθηγητής...

Ληστές περιπτέρων στην Πύλο… συνελήφθην στην Άρτα – Πάνω από 90.000 ευρώ η λεία τους

Η εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας και το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, οδήγησε στην εξάρθρωση...

Self test: Για ποιους κλάδους θα είναι υποχρεωτικά – Τι γίνεται αν βγει θετικό

Περισσότεροι κλάδοι θα πρέπει να λειτουργούν με τη διενέργεια self test από τη Δευτέρα. Αναλυτικά όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test: -Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ...

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Μαρτυρία «φωτιά» – «Αναγνώρισα τους δράστες»

Νέα στοιχεία έφερε στο φως η εκπομπή « Φως στο Τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη. Αυτόπτης μάρτυρας της «δολοφονικής επίθεσης» -όπως την χαρακτηρίζει η οικογένεια-...