Αρχική Ελλάδα Μέχρι και το 70% του μισθού μόνο για το νοίκι: Οι 9...

Μέχρι και το 70% του μισθού μόνο για το νοίκι: Οι 9 + 1 λόγοι που οι τιμές στα σπίτια έχουν «ξεφύγει»

Απίστευτες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν «ξεφύγει» τα τελευταία χρόνια και τους πολίτες να ψάχνουν για μήνες στέγη που μπορούν να καλύψουν οικονομικά.

Για μια σωρευτική αύξηση των τιμών από το 2018 έως και σήμερα που αγγίζει περίπου το 44,6% στην Αθήνα και 32% στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τους βασικούς λόγους αύξησης των τιμών των ακινήτων, ο κτηματομεσίτης σημείωσε ότι η κύρια αιτία είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής.

«Είδαμε τα τελευταία δύο με τρία έτη ότι έχουμε αύξηση έως κατασκευής ακόμα και 20-25%. Μετά έχουμε την αύξηση τιμών πώλησης και τα ποσοστά αντιπαροχής των οικοπέδων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην υψηλή ζήτηση και τη μικρή διαθεσιμότητα για νεόδμητα ακίνητα τόνισε ότι το κόστος τους αυξάνει επίσης λόγω και του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

«Βλέπετε ότι πάρα πολύ έντονα τα τελευταία τουλάχιστον 3 – 4 έτη είδαμε πάρα πολλούς αλλοδαπούς να μπαίνουν στη λογική να θέλουν να επενδύσουν στην ακίνητη περιουσία της χώρας μας και το ενδιαφέρον του επενδυτικού να είναι αμείωτο», συμπλήρωσε.

Πολλοί λίγοι Έλληνες έχουν αποταμιεύσεις για να πάρουν στεγαστικό δάνειο

Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για την αύξηση των ενοικίων είναι τα λιγοστά στεγαστικά δάνεια που εγκρίνονται γεγονός που σημαίνει ότι δεν κατασκευάζονται νέα, καθώς και το υψηλό ποσοστό προκαταβολής για την αγορά ενός σπιτιού που φτάνει ακόμα και το 30% σε σχέση με την εμπορική του αξία.

«Άρα ένα πολύ μικρό ποσοστό Ελλήνων καταθετών έχουν αποταμιεύσεις μετά από 10 χρόνια μνημόνια, έτσι ώστε να μπορούν να μπουν στη διαδικασία της αγοράς κατοικίας μέσω τραπεζικού δανεισμού» είπε και πρόσθεσε ότι «είδαμε τη μείωση οικοδομικής δραστηριότητας ακόμα και 95% τα χρόνια των μνημονίου».

Οι 9 + 1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια

1. Η υποαπόδοση των προηγούμενων χρόνων

2. Ο ρόλος των τραπεζών

3. Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας

4. Πλειστηριασμοί

5. Μείωση της ιδιοκατοίκησης

6. Συσσωρευμένη ζήτηση/ Μικρή διαθεσιμότητα

7. Υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης

8. Εργασιακή ανασφάλεια

9. Βραχυχρόνιες μισθώσεις

10. Μη ύπαρξη ολοκληρωμένουν σχεδίου στεγαστικής πολιτικής

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καθηγητής βρέθηκε νεκρός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης (28/3) ο 65χρονος καθηγητής Μαθηματικών Θανάσιος Φειδάς, στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.Ειδικότερα, όπως μεταδίδει...

Στο πλευρό της Δημάρχου Οιχαλίας κ. Γεωργακοπούλου ο Δημήτριος Αλεξόπουλος

Ο Δημήτριος Αλεξόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας, νυν πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οιχαλίας, συστρατεύεται στο πλευρό της Δημάρχου Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, δηλώνοντας την πρόθεσή...

Tράπεζες: Μελετούν επέκταση επιδότησης σε δάνεια για ευάλωτους

Τρόπους για να περάσουν σε περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά με δάνεια τα μέτρα στήριξης για την ανακούφιση από την αύξηση των επιτοκίων...

H Βόρεια Κορέα “αποκαλύπτει” τις νέες της πανίσχυρες, μικρές πυρηνικές κεφαλές

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε πως έχει στην κατοχή της νέες, μικρότερες πυρηνικές κεφαλές και υποσχέθηκε να παράγει περισσότερο πυρηνικό υλικό για όπλα για να...

Ριπές αέρα παρέσυραν στέγαστρο και καταπλάκωσε ηλικιωμένη στο Αιγίνιο

Μία άνευ προηγουμένου τραγωδία σημειώθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας την Τρίτη, όταν μία ηλικιωμένη καταπλακώθηκε από ένα στέγαστρο στην αυλή του σπιτιού της, με αποτέλεσμα...