Αρχική Ελλάδα Μεγάλη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα

Μεγάλη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα

Μεγάλη αύξηση των θυμάτων από εργατικά ατυχήματα παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Eργασία.

Μόνο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους οι νεκροί εν ώρα εργασίας έχουν ήδη φθάσει τους 57, ενώ το 2022 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 104. Το 2021 οι νεκροί από εργατικά ατυχήματα ήταν 31, το 2020 41, το 2019 σκοτώθηκαν ή πέθαναν εν ώρα εργασίας 51 άνθρωποι, ενώ το 2018 έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά 46 άτομα.

Μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων παραμένει αδήλωτος, τα πορίσματα συνήθως καθυστερούν, ενώ και οι εισαγγελικές αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πορίσματα έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα «να χάνεται η πληροφορία».

Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις νομοθέτησης δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας:

Ο νόμος 4808 του 2021 εντατικοποιεί την εργασία. Χθες, με αφορμή της Εργατική Πρωτομαγιά, η Eurostat εξέδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ποσοστό εργαζομένων που απασχολούνται πολλές ώρες, συνήθως 49 ή και περισσότερες, την εβδομάδα, με 13%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 7%.
Οι διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που έδωσαν τη δυνατότητα χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων έως 2 τόνους από μη αδειοδοτημένους εργαζομένους.
Ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος που έδωσε τη δυνατότητα σε μη αδειοδοτημένους ηλεκτρολόγους να εργάζονται στο έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η νέα Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Eργασία, επισημαίνει ότι το τελευταίο 8μηνο έχει εντείνει τους ελέγχους σε κλάδους με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως είναι οι κατασκευές και η βιομηχανία. Αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης είναι η πραγματοποίηση συνολικά 7.859 ελέγχων από 1ης Ιανουαρίου έως 25 Απριλίου 2023 και η επιβολή προστίμων 925.716 ευρώ. Για το ίδιο διάστημα, τα αμιγώς εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι 15. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022 είχαν καταγραφεί 17 αμιγώς εργατικά δυστυχήματα – και συνολικά 46 στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η αλήθεια πίσω από το σεξουαλικό σκάνδαλο με το δελφίνι που συντάραξε τον κόσμο

Το 1990 ένας άντρας στη βορειοανατολική Αγγλία συνελήφθη επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε να κακοποιεί σεξουαλικά ένα δελφίνι. Ο Άλαν...

Κτηνωδία στη Λέσβο – 62χρονος σκότωσε γάτα με καλάμι ψαρέματος

Μία ακόμα ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ζώων σημειώθηκε αυτή τη φορά στη Λέσβο, με έναν 62χρονο να σκοτώνει...

«Βόμβα» για τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι θα «τιμωρηθούν»

Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής...

Χαλκίδα: «Νταής» έριχνε σε γυναίκα μπουνιές και κλωτσιές στη μέση του δρόμου

Ακόμη ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης έρχεται στο φως, αυτήν τη φορά στη Χαλκίδα, με το δράστη να...

‘Ndrangheta: Ιστορίες πλούτου και βίας της πιο ισχυρής μαφίας της Ευρώπης

Όταν κανείς ακούσει τον όρο ιταλική μαφία το μυαλό του θα πάει πρώτα από όλα στον Marlon Brando που «κάνει προσφορές που κανείς δεν...