Αρχική Ελλάδα Μεγάλη Παρασκευή: Οι 5 Επιτάφιοι που ξεχωρίζουν -Τα έθιμα της ημέρας

Μεγάλη Παρασκευή: Οι 5 Επιτάφιοι που ξεχωρίζουν -Τα έθιμα της ημέρας [εικόνες]

Από τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, εκκλησίες σε όλη τη χώρα, ανοίγουν τις πόρτες τους για να προσέλθουν πιστοί για τον στολισμό του Επιταφίου.

Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής θεωρείται ημέρα πένθους και νηστείας, καθώς τότε κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού. Το πρωί ψάλλεται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, ενώ το βράδυ πραγματοποιείται η Περιφορά του Επιταφίου.

Επιτάφιοι στολισμένοι με λουλούδια περιφέρονται σε δρόμους πόλεων και χωριών και σοκάκια νησιών, καθώς οι πιστοί ψέλνουν «Ω γλυκύ μου έαρ», κρατώντας κεριά και φαναράκια. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται με κατάνυξη, με κάθε περιοχή να τηρεί τα δικά της έθιμα.

Επιτάφιος στην Ύδρα

Την Μεγάλη Παρασκευή, όπου φέτος ο καιρός αναμένεται φθινοπωρινός, στην Ύδρα και συγκεκριμένα στα Καμίνια τηρείται ένα από τα πιο όμορφα έθιμα, καθώς η περιφορά του Επιταφίου καταλήγει στην θάλασσα.

Η μεγαλοπρεπής περιφορά του Επιταφίου, που ξεκίνησε το 1923 από τους σφουγγαράδες των Καμινίων, τηρείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή με ευλάβεια και κατάνυξη και μάλιστα πραγματοποιείται νωρίτερα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ύδρα, προκειμένου οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν όλα τα έθιμα του νησιού.

Φωτογραφία: ydra.gov
Φωτογραφία: ydra.gov

Μεγάλη Παρασκευή στην Σύρο: Όταν τα ορθόδοξα έθιμα συναντούν τα καθολικά

Μια βαθιά κατανυκτική εμπειρία περιμένει όλους εκείνους που θα βρεθούν στη Σύρο. Στο νησί των Κυκλάδων, Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν ταυτόχρονα, σε μια συμβολική κίνηση ενότητας και ομοψυχίας.

Η περιφορά των Καθολικών Επιταφίων συνοδεύουν χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια κρεμασμένα σε κοντάρια που συμβολίζουν τα Θεία Πάθη.

Οι Επιτάφιοι συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη και μπροστά από το δημαρχείο ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Φωτογραφία: cyclades.gr
Φωτογραφία: cyclades.gr

Ο μεταμεσονύκτιος Επιτάφιος στην Σκιάθο

Η Εβδομάδα των Παθών είναι ιδιαίτερη στο νησί της Σκιάθου, με την ευλάβεια να κυριαρχεί τη Μεγάλη Παρασκευή. Εδώ, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα και η περιφορά αρχίζει στις 04:00 το πρωί.

Η διαδρομή περιλαμβάνει τα σοκάκια της χώρας με έναν «προεξάρχοντα» να απαγγέλλει δυνατά τους ψαλμούς, ενώ ακολουθούν οι ψάλτες και οι πιστοί.

Η επιστροφή στην εκκλησία γίνεται περίπου στις 05:30 το πρωί και τότε όλοι
στέκονται μπροστά στην κλειστή της πόρτα για την αναπαράσταση της Καθόδου του Κυρίου στον Άδη. «Άρατε Πύλας!» φωνάζει ο πρωτοπρεσβύτερος, σπρώχνοντάς την.

Φωτογραφία: skiathoslife
Φωτογραφία: skiathoslife

Μεγάλη Παρασκευή στα Μετέωρα

Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, όπως και όλες οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αποκτά μια άλλη διάσταση στα Μετέωρα. Η πνευματικότητα είναι διάχυτη σε κάθε μοναστήρι, σε κάθε γωνιά, όπου το λιβάνι γεμίζει την ατμόσφαιρα.

Την Μεγάλη Παρασκευή, οι Επιτάφιοι στολίζονται λιτά και στέκονται μπροστά μέσα στα μοναστήρια, ενώπιον αγιογραφιών που φωτίζονται από το φως των κεριών.

https://www.youtube.com/watch?v=yPIGLrvrU-8

Επιτάφιος στην Κορώνη

Στην αρχοντική Κορώνη, τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου πραγματοποιείται στα γραφικά δρομάκια της. Οι πιστοί ακολουθούν τον Επιτάφιο, περνώντας με κεριά και φαναράκια από τα στενά της πόλης.

Η περιφορά καταλήγει στο πανέμορφο κάστρο της Κορώνης, όπου από το πλάτωμα η θέα του Μεσσηνιακού κόλπου συγκλονίζει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...