Αρχική Ελλάδα Μεγάλη Πέμπτη: Είναι ημιαργία ή όχι; Τι ισχύει

Μεγάλη Πέμπτη: Είναι ημιαργία ή όχι; Τι ισχύει

Αντίστροφη μέτρηση για το τετραήμερο του Πάσχα και ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν η Μεγάλη Πέμπτη είναι αργία ή ημιαργία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κανονικά εργάσιμη, εκτός από τα σχολεία που κλείνουν από την προηγούμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, για τη Μεγάλη Πέμπτη δεν είναι αργία, αλλά ούτε ημιαργία, ενώ για τη Μεγάλη Παρασκευή τα πράγματα διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο απασχολούνται οι εργαζόμενοι.

Μεγάλη Παρασκευή: Για ποιους είναι αργία, για ποιους ημιαργία

Ο νόμος λέει ότι η Μ. Παρασκευή είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα και ότι απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13:00.

Όμως, για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δεν ισχύει το ίδιο καθολικά για όλους. Καθώς δεν είναι στη λίστα με τις υποχρεωτικές αργίες της χρονιάς, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν λειτουργούν εάν η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Οι επίσημες αργίες του Πάσχα

Οι μέρες που είναι αργίες για όλους τους εργαζόμενους είναι δύο: Η Κυριακή του Πάσχα (16 Απριλίου 2023) και η Δευτέρα του Πάσχα (17 Απριλίου 2023).

Για την πρώτη, ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων. Όσον αφορά τη Δευτέρα του Πάσχα, είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι μόνοι που θα εργάζονται την Κυριακή ή/και τη Δευτέρα του Πάσχα, θα είναι εκείνοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ:

  • Το Μεγάλο Σάββατο (15/4/2023) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
  • Για την Κυριακή του Πάσχα (16/4/2023) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
  • Η Δευτέρα του Πάσχα (17/4/2023) είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν στις αργίες του Πάσχα

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα δικαιούνται:

αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν,
  • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...