Αρχική Οικονομία Μείωση μισθών κατά το 1/6 λόγω… ακρίβειας – Πώς ροκανίζουν τα εισοδήματα...

Μείωση μισθών κατά το 1/6 λόγω… ακρίβειας – Πώς ροκανίζουν τα εισοδήματα οι ανατιμήσεις

Την «μπαγκέτα» των ανατιμήσεων συνεχίζει να κρατά η ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα, με αυξήσεις ρεκόρ.

Μείωση μισθών… δια της πλαγίας λόγων ανατιμήσεων. «Σαρώνει» την αγορά το… τσουνάμι των ανατιμήσεων και με τους μισθούς καθηλωμένους «ροκανίζει» ημέρα με την ημέρα τα εισοδήματα.

Ήδη την αναπροσαρμογή κατά 2% των κατώτατων αποδοχών την έχουν «καταπιεί» οι αυξήσεις των τιμών σε σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν πως κάθε εργαζόμενος χάνει τουλάχιστον το 1/6 του μισθού του για να καλύψει τα αυξημένα κόστη διαβίωσης.

Την «μπαγκέτα» των ανατιμήσεων συνεχίζει να κρατά η ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα, με αυξήσεις ρεκόρ.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως και για το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει σοβαρές ανατιμήσεις με το 18,5% στο ελαιόλαδο, το 11,9% στις πατάτες, το 5,6% στα πουλερικά και το 4,3% στο ψωμί, να ξεχωρίζει, κατά τον μήνα Νοέμβριο.

«Βαρύ» πλήγμα από καύσιμα- ρεύμα- φυσικό αέριο

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα, καθώς οι αυξήσεις που αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά στα ενεργειακά κόστη είναι εφιαλτικές:

  • Φυσικό αέριο +180,9%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης +45,2%
  • Ηλεκτρισμός +37,8%
  • Καύσιμα – λιπαντικά +24,9%

Αυτές οι αυξήσεις γίνονται εμφανείς για κάθε νοικοκυριό όταν παραλαμβάνει τον λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου.
Είναι ενδεικτικό πως για μια εξαιρετικά συντηρητική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (μόλις 1.320 KWh) το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου το κόστος έχει εκτοξευτεί από τα 132 € στα 346 €, δηλαδή μια αύξηση 162%..

Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, που ναι μεν παραμένουν σταθερές, αλλά συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

Πόσο πάνε τα επιπλέον έξοδα κάθε μήνα

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές ακόμη και σε ατομικά μέσα προστασίας, απαραίτητα αυτό το διάστημα της πανδημίας, όπως οι απλές μάσκες.

Όλες αυτές οι ανατιμήσεις ροκανίζουν τα χρήματα που τελικά βάζει στην τσέπη κάθε εργαζόμενος

Ένα νοικοκυριό βλέπει τα έξοδά του να αυξάνονται κάθε μήνα για τρόφιμα και super market τουλάχιστον 80 €, για τον λογαριασμό στον ρεύμα 76 € και για την αγορά 30 τεμαχίων προστατευτικών μασκών 17 €.
Με άλλα λόγια αναγκάζεται να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη κατά 174 ευρώ.

Ο καθαρός μισθός που μένει στην τσέπη… αφού αφαιρεθούν ανατιμήσεις

Αν λοιπόν οι αποδοχές για παράδειγμα ενός υπαλλήλου είναι 1.100 ευρώ με τα επιπλέον έξοδα των 174 ευρώ που αναγκάζεται να κάνει για να καλύψει τα υψηλότερα κόστη… τελικά βλέπει να του μένουν στα χέρια καθαρά μόλις 926 ευρώ!

Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για μείωση μισθού… δια της πλαγίας: Μέσω των ανατιμήσεων.

Και αυτοί οι πρόχειροι υπολογισμοί πρέπει να σημειωθεί πως είναι εξαιρετικά «συντηρητικοί» σε σχέση με αυτά που τελικά καλείται να ξοδέψει κάθε οικογένεια.

Και βεβαίως αυτά αφορούν τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν σε μια μερίδα αγαθών και υπηρεσιών.. ενώ δεν υπολογίζονται και πάγιες υποχρεώσεις κάθε νοικοκυριού όπως είναι η αποπληρωμή δανείων, της εφορίας ή το φροντιστήριο για παιδιά..

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Με γεώτρηση στα 4.000 μέτρα κάτω από τη γη, οι Γάλλοι αλλάζουν το τοπίο στην ενέργεια

Σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης πρόκειται να φτάσει το γεωτρύπανο της Renault με σκοπό να αντλήσει...

Διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Αύξηση κατά 78% καταγράφεται στα έσοδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της ΕλλάδοςΑύξηση κατά 78,3% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε...

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια μόνο για παλαιές κατοικίες

Μόνο για την αγορά παλαιών ακινήτων θα ισχύει η επιδότηση των τόκων των στεγαστικών δανείων που θα καταβάλει το κράτος, στο...

Αττική Οδός: Στα 2,5 ευρώ τα διόδια – Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης

Στα χέρια των υποψήφιων επενδυτών πέρασε η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, η προβλέπει μεταξύ άλλων χαμηλότερο αντίτιμο στα διόδια...

Έρχεται η σούπερ χριστουγεννιάτικη φορολοταρία-Ποιοι θα κερδίσουν από 100.000 ευρώ

Το ποσό των 100.000 ευρώ θα κερδίσουν οι τυχεροί φορολογούμενοι της κλήρωσης που θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα από την ΑΑΔΕ.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με...