Αρχική Οικονομία Μείωση του φόρου καυσίμων προτείνει η Κομισιόν

Μείωση του φόρου καυσίμων προτείνει η Κομισιόν

Το θέμα της ακρίβειας των ενεργειακών καυσίμων μαστίζει παγκόσμια τα νοικοκυριά  και έχει απασχολήσει και την Κομισιόν η οποία εξετάζει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη τους μετά και  την εκτόξευση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Άλλωστε η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί σοβαρά θέματα όχι μόνο την παραγωγή, καθότι βιομηχανίες και κατασκευές ήδη από τον περασμένο Μάιο νιώθουν τις σοβαρές ανατιμήσεις, αλλά και τον καταναλωτή, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ζωής.

Στη χώρα μας προς ώρας τα μέτρα ελάφρυνσης δεν καλύπτουν ούτε το 50% των ανατιμήσεων, αφού το κόστος της ακρίβειας το πληρώνουν από την τσέπη τους οι Έλληνες.

Από την άλλη η Κομισιόν προτείνει γρήγορα, εύκολα, προσαρμόσιμα και  στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις τα οποία θα έχουν διάρκεια έως και την άνοιξη, όταν η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Επίσης προτείνει μείωση φόρων για ευάλωτα νοικοκυριά, ζήτημα που είχε αναδείξει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και η αξιωματική αντιπολίτευση όταν ζητούσαν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να μειωθούν οι τιμές που καταβάλλουν οι πολίτες!!!

Σε αντίθεση των ελληνικών θέσεων επί του θέματος, η Ε.Ε. προχώρησε σε ανακοινώσεις για μια δέσμη μέτρων όπως:

· Η επείγουσα εισοδηματική στήριξη για τους φτωχούς ενεργειακά καταναλωτές, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερική πληρωμή λογαριασμών

· Η προσωρινή αναβολή πληρωμών λογαριασμών

· Η αποφυγή διακοπών ρεύματος  σε νοικοκυριά

· Η παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές για τα ευάλωτα νοικοκυριά

· Η παροχή βοήθειας σε εταιρίες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η Κομισιόν είναι σαφής: οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια ζήτηση, η οποία εκτοξεύεται στα ύψη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται. Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση δεν έχει ακόμη αντισταθμιστεί από την αύξηση της προσφοράς και οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας: «η ταχεία και άνιση οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημική κρίση είναι η βασική αιτία για την εκτόξευση των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα».

Σε ότι αφορά πάντως τις ευθύνες της Ρωσίας στο όλο ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι «παρατηρήθηκε ότι από τη Ρωσία προέρχονται μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, γεγονός που κάνει την αγορά να ασφυκτιά, καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης. Αν και έχει εκπληρώσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της με τις ευρωπαϊκές ομόλογους της, η Gazprom έχει προσφέρει ελάχιστη ή καθόλου πρόσθετη δυναμικότητα για να μειώσει την πίεση στην αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε.», ενώ συμπληρώνει ότι  «η καθυστερημένη συντήρηση των υποδομών κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιόρισε επίσης την προμήθεια φυσικού αερίου από Ρωσία και άλλους προμηθευτές».

Την ίδια ώρα δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ με επικεφαλής την Γαλλία, η οποία καλύπτει το 70% των αναγκών της από πυρηνικά εργοστάσια, αλλά και την Πολωνία, ζήτησαν από την Επιτροπή να αναγνωρίσει την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της πολυετούς μετάβασης της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα. Ωστόσο άλλα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Δανία αρνούνται κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν πάνω από το 26% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το φυσικό αέριο που εισάγεται κυρίως από τη Ρωσία και δευτερευόντως από την Νορβηγία, παρέχει το 25% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η ΕΕ.

Οι συζητήσεις αναμένονται δύσκολες, καθώς τα 10 αυτά κράτη-μέλη (Γαλλία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ρουμανία) μπορούν να εξασφαλίσουν την λεγόμενη μειοψηφία αρνησικυρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, μπλοκάροντας την υιοθέτηση κάποιας πρότασης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Λας Βέγκας: UFO κατέγραψε κάμερα αστυνομικού – «Εξωγήινοι 3 μέτρα με μεγάλα γυαλιστερά μάτια»

Κάτοικος κάλεσε την αστυνομία έντρομος και δήλωσε πως δύο εξωγήινοι βρίσκονται στην αυλή του σπιτιού του.Πλάνα από κάμερα αστυνομικού στο Λας...

«Το άστρο της Φούρα»: Τιμή-ρεκόρ για το μεγαλύτερο ρουμπίνι που έχει δημοπρατηθεί ποτέ

Το «Estrela de Fura», ένα ρουμπίνι που είχε βρεθεί πέρυσι το καλοκαίρι στα ορυχεία καναδικής εταιρείας στη Μοζαμβίκη ειναι το μεγαλύτερο...

Ζάκυνθος: Συνελήφθη αλλοδαπός που κυκλοφορούσε με τσεκούρι στο Λαγανά [εικόνα]

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Οικιακή βοηθός serial killer στη Ρόδο: Να δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η εισαγγελική πρόταση

Κόλαφος είναι η εισαγγελική εισήγηση για την 45χρονη οικιακή βοηθό – serial killer στη Ρόδο, για την δολοφονία 75χρονης κατάκοιτης γυναίκας...

Εφορία: Ποιες προθεσμίες λήγουν στο τέλος Ιουνίου

Μια σειρά από εκκρεμότητες με την Εφορία θα πρέπει να τακτοποιήσουν έως τις 30 Ιουνίου αρκετοί πολίτες.Στο τέλος του μήνα λήγουν προθεσμίες που...