Αρχική Πολιτική Μεσσηνία: Ανεξάρτητη κάλπη εκλογής, αρμοδιότητες και πόρους ζητούν οι κοινότητες

Μεσσηνία: Ανεξάρτητη κάλπη εκλογής, αρμοδιότητες και πόρους ζητούν οι κοινότητες

Με αφορμή τις επισημάνσεις (και όχι συζήτηση) που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για τα αιτήματα Κοινοτήτων του Δήμου να ενδυναμωθεί αντί να υποβαθμιστεί ο ρόλος τους, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, Παναγιώτης Λύρας, ανακοινώνει τα αιτήματα της Επιτροπής, που είναι βέβαια σε αντίθεση με όσα προβλέπει για τις Κοινότητες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Κύριο αίτημα είναι η ανεξάρτητη εκλογή των εκπροσώπων των Κοινοτήτων, αντί της εκλογής μέσω των παραταξιακών ψηφοδελτίων των υποψήφιων δημάρχων και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων αποφασιστικού χαρακτήρα με πόρους.

Σε ανακοίνωσή του ο Παναγιώτης Λύρας σημειώνει: “Είναι γνωστό ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη συζήτηση σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλαγές που αφορούν και στο ρόλο και το μέλλον των Κοινοτήτων.

Η έλλειψη εκπροσώπησης των εκλεγμένων προέδρων και των συμβούλων των Κοινοτήτων σε κάποιο πανελλαδικό όργανο, η μη συμμετοχή μας στην ΚΕΔΕ και στις ΠΕΔ, η μη αναγραφή των ονομάτων των αιρετών των Κοινοτήτων σε επίσημες ιστοσελίδες των Δήμων, μας ανάγκασε να ενωθούμε μέσα από τις δυνατότητες των κοινωνικών δικτύων. Η δικτύωση αυτή για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα και η επίτευξη κοινής αντίληψης και πορείας είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός άτυπου Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας.

Η προβολή, η ανάδειξη, η διεκδίκηση συμμετοχής στη δημόσια συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τις Κοινότητες, ένωσαν άτομα με διαφορετικές αφετηρίες και μέχρι σήμερα απαριθμεί παρεμβάσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, συναντήσεις με τον υπουργό των Εσωτερικών, βουλευτές και αντιπροσωπείες Κοινοβουλευτικών Ομάδων, το προεδρείο της ΚΕΔΕ, τις κατά τόπους ΠΕΔ, δημάρχους και φορείς, συνεντεύξεις – παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωση όλων και βεβαίως εκατοντάδες ψηφίσματα Κοινοτήτων όλης της Ελλάδας και ταυτόχρονα έκδοση ψηφισμάτων από τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής τους.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και λόγω της πανδημίας, αλλά και της κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Κοινότητες όλης της χώρας δίνουμε έναν αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων και η Κοινότητα Καλαμάτας δια του προέδρου της συμμετέχει στη 7μελή άτυπη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας και ασφαλώς συντονίζεται με τον πανελλαδικό σχεδιασμό για την ανάδειξη των κοινών θεμάτων – αιτημάτων.

Η διεκδίκηση με επιχειρήματα, η αντικειμενική εκπροσώπηση όλων των Κοινοτήτων, το κοινό πλαίσιο ψηφισμάτων και ο ρεαλισμός προθέσεων και αποτελέσματος αποδεικνύονται από τα 1.100 και πλέον ψηφίσματα Κοινοτήτων, τα δεκάδες ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων και ένα κίνημα διαδικτυακό που καθημερινά αυξάνεται και ήδη αναγνωρίζεται από θεσμούς και την κοινωνία.

Εκ μέρους του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας, της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας, της άτυπης Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, ευχαριστώ το δήμαρχο και όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καλαμάτας, αφενός, για τη διαπίστωση και παραδοχή περί της αναγκαίας στήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων και, αφετέρου, για την προώθηση του ψηφίσματος της Κοινότητας Καλαμάτας, αλλά και των ψηφισμάτων των άλλων Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αναπόσπαστο τμήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είναι οι Κοινότητες. Αποτελούν ενδοδημοτική αποκέντρωση, είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στους πολίτες και με το υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο λειτουργούν χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα μόνο με την καθημερινή παρουσία των προέδρων και των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, που ουσιαστικά είναι οι εθελοντές της «μάχης της καθημερινότητας» στον τόπο τους.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή της Αυτοδιοίκησης και η κοινωνία μας ζητά τη μετάβαση σε μια σύγχρονη πραγματικότητα και σεβόμενοι το θεσμό που υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε: Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινοτήτων. Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιπέδων της Αυτοδιοίκησης”.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βολιβία: Είπε το όνομα άλλης γυναίκας στον ύπνο του και η σύζυγος του, του έριξε βραστό νερό στα γεννητικά όργανα

Ούτε να ονειρευτεί , έτσι για να αποδράσει λίγο, δεν μπόρεσε ο άνθρωπος. Και το όνειρο του το πλήρωσε πολύ ακριβά. Για την ακρίβεια...

Το χειρότερο ναυάγιο της Μεσογείου έγινε στην Ελλάδα: Ο υγρός τάφος του «Oria», με πάνω από 4.000 νεκρούς

Όταν ακούει κανείς για ναυάγια και ναυτικές τραγωδίες, το μυαλό των περισσότερων πάει αναπόφευκτα στον «Τιτανικό», ή, αν μιλάμε για την...

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ραγδαία επιδείνωση καιρού – Μπορεί να δούμε και ανεμοστρόβιλους

Για επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφερόμενος στον καιρό τα επόμενα 24ωρα. Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, τους ενισχυμένους...

Power Pass: Τι σημαίνει το «υπό εκκαθάριση» στην αίτηση – Η πληρωμή

Έκλεισε η πλατφόρμα του Power Pass για αιτήσεις και πλέον πλησιάζει η πληρωμή. Σύμφωνα, μάλιστα, με χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών,...

Οι Ταλιμπάν ξέθαψαν μετά από 20 χρόνια το αυτοκίνητο του ιδρυτή τους – Θα το κάνουν εθνικό μνημείο

Οι Ταλιμπάν έφεραν στο φως το αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιήσει ο ιδρυτής τους μουλά Ομάρ για να ξεφύγει από τα αμερικανικά στρατεύματα. Το λευκό Τoyota...