Αρχική Πολιτική Μεσσηνία: Ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού για τα χαρακτηρισμένα κτήρια στην Καλαμάτα και...

Μεσσηνία: Ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού για τα χαρακτηρισμένα κτήρια στην Καλαμάτα και αλλού

Τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για τα χαρακτηρισμένα κτήρια και τους χαρακτηρισμένους τόπους στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, καταγράφει η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, σε γραπτή απάντηση προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, με αφορμή σχετική κοινοβουλευτική του ερώτηση. Ο Κυριάκος Βελόπουλος προφανώς προέβη στη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση με αφορμή άρθρο της μηχανικού της Καλαμάτας, Ειρήνης Μουντανέα, με το οποίο ζητούσε μέτρα για την προστασία των πολιτών που περνούν κάτω από τα ετοιμόρροπα χαρακτηρισμένα κτήρια και κυρίως ζητούσε να απαντηθεί ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι, μετά από την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στις οποίες προέβη ο Δήμος Καλαμάτας…

Η απάντηση της υπουργού κ. Μενώνη προς τον κ. Βελόπουλο έχει ως εξής: “Επισημαίνεται ότι η κήρυξη ενός ακινήτου ως διατηρητέου και η κήρυξή του ως μνημείου αποτελούν δύο διαφορετικές και διακριτές μεταξύ τους διαδικασίες και αρμοδιότητες. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με το ν. 4858/2021, είναι αρμόδιο για την κήρυξη ακινήτων ως μνημείων, ιστορικών τόπων κλπ, ενώ εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ο χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέων, καθώς η κήρυξη ακινήτου ως διατηρητέου ορίζεται στο άρθρο 6 παρ. 2 του ν. 4067/2012, και αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι η διάσωση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Καλαμάτας και η αναστήλωση των διατηρητέων της κτηρίων μετά το σεισμό του 1986 βραβεύτηκε με το βραβείο της Europa Nostra τον Ιούνιο του 1996. Οι εργασίες αποκατάστασης και επανάχρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, στις οποίες πρωτοστάτησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διέσωσαν την αρχική μορφή του κέντρου και ανέδειξαν τα ιστορικά του κτήρια.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4858/2021, ο κύριος ή ο νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη, και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναφορικά με το Ερώτημα του κ. Βουλευτή, κατά την τελευταία τριετία, έχουν χαρακτηριστεί, αποκατασταθεί, αναστηλωθεί, στερεωθεί, διατηρηθεί και εν γένει προστατευτεί τα εξής μνημεία και τόποι στην περιοχή της Καλαμάτας:

 1. Χαρακτηρισμός ως μνημείου, ιδιωτικού κτηρίου, χωροθετημένο στην Τ.Κ. Πεταλιδίου, Δήμου Μεσσήνης, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου. (Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/ΤΠΔΝΣΜΜΤΠΙΤ/317205/36121/2654/868/ 07.2020).
 2. Αποκαταστάσεις μνημείων:

– Έγκριση μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου «Αχίλλειον», ιδιοκτησίας Δήμου Καλαμάτας, επί των οδών Αριστομένους 3, Καπετάν Κρόμπα & Πολυβίου, στην Καλαμάτα.

 • Έγκριση μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου Ξενοδοχείο «Ακρόπολις» επί της οδού Αριστομένους 18 και Νέδοντος 69 στο εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας στο ΟΤ348 και αλλαγή χρήσεων.
 • Έγκριση εκτέλεσης εργασιών στο χαρακτηρισμένο κτήριο «Ζαρακά», επί της οδού Γορτυνίας της Δ.Ε. Καλαμάτας, Π.Ε. Μεσσηνίας
 • Έγκριση εργασιών στο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο επί της οδού Παπατσώνη 6, Ο.Τ 324 στην Καλαμάτα.
 • Έγκριση της μελέτης της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας και των “Φίλων της Βέργας”, για την Αποκατάσταση του χαρακτηρισμένου ως μνημείου, λιθόστρωτου μονοπατιού (3), στον οικισμό της Κάτω Βέργας, Δήμου Καλαμάτας.
 1. Προστασία ετοιμόρροπων μνημείων – Επιτροπές άρθρου 41 του ν. 4858/2021:
 • Συγκρότηση Επιτροπής του άρθρου 41 του ν. 3028/02 για το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτήριο επί των Σ. Τσούση και Καπετάν Κρόμπα (Ο.Τ. 157), Δήμου Μεσσήνης.
 • Συγκρότηση Επιτροπής του άρθρου 41 του ν. 3028/02 για το χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο κτήριο στη συμβολή των οδών Αναγνωσταρά και Σκρα, στην Καλαμάτα.
 • Συγκρότηση Επιτροπής του άρθρου 41 του ν. 3028/02 για το χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο κτήριο επί της οδού Αναγνωσταρά 25 στην Καλαμάτα.(ΥΠΠΟΑ/45834/04.02.2021)
 1. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
 • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα- Ριζόμυλος, Νομού Μεσσηνίας».
 • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση της υπ΄αριθμ. 155004/13.7.2004 ΑΕΠΟ του έργου: «Αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Καλαμάτας, τμήμα Τσάκωνα – Καλαμάτα»”.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2023

Στις ΗΠΑ, οι απώλειες ζωών ως αποτέλεσμα διαφόρων επιθέσεων με χρήση πυροβόλων όπλων ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες πριν ολοκληρωθεί το πρώτο...

Eurostat: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στη μείωση καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης

Οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι σε επίπεδο ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην αγορά«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες (σε επίπεδο ευρωζώνης) στην…απόσυρση των...

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...