Αρχική Ελλάδα Μετάλλαξη Δέλτα: «Ένας μπορεί να κολλήσει έως επτά άτομα» – Τι λένε...

Μετάλλαξη Δέλτα: «Ένας μπορεί να κολλήσει έως επτά άτομα» – Τι λένε οι ειδικοί

Στο επίκεντρο της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο.

Μιλώντας σχετικά η κυρία Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ανέφερε μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ότι «τα δεδομένα που έχουμε από το Ισραήλ μας δείχνουν ότι στο Ισραήλ που είναι στο 80% εμβολιασμένοι καποια περιστατικά της μετάλλαξης είναι σε εμβολιασμένους πολίτες, κάποια είναι σε ανεμβολίαστους δηλαδή άτομα κάτω των 30 και ανήλικους. Ζητούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και προσοχή».

«Η σκέψη που έχουμε με τα ως τώρα δεδομένα λένε ότι αν είμαστε εμβολιασμένοι και με δύο δόσεις μπορεί να νοσήσουμε αλλά μειώνουμε την πιθανότητα βαριάς νόσησης και νοσηλείας. Υπάρχει ακόμα και η μετάλλαξη Δέλτα + που υπάρχει σε Πορτογαλία, Βρετανία και Ελβετία είναι ακόμα πιο προχωρημένο στέλεχος και προκαλεί μια ανησυχία.»

Από την πλευρά του ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Η διασπορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Θα φανεί στα λύματα αν υπάρξει διασπορά. Πέρυσι τα πρώτα θετικά δείγματα στα λύματα εμφανίστηκαν τον Ιούλιο. Είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο, από Σεπτέμβριο να δούμε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, ωστόσο, αυτή η διάδοση αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τον Αύγουστο ίσως υπάρξει χαλάρωση στον εμβολιασμό», τόνισε.

«Ο ΠΟΥ θέτοντας σε όλους την ενημέρωση για τη μετάλαξη Δελτα σε χώρες που υπάρχει διάδοση της μετάλλαξης ζητησε να φορούν μάσκες παντού. Αν τοπικά αρχίσει να πολλαπλασιάζεται τότε μπορεί να υπάρξει τοπικό lockdown», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Με τον κ. Θωμαϊδη να στέκεται στο έργο του δικτύου επιδημιολογίας που επιτρέπει «να δούμε πριν γίνει μεγάλη εξάπλωση ποιο είναι το στέλεχος που επικρατεί».

Σαρηγιάννης για μετάλλαξη «Δέλτα»: Ένας μπορεί να κολλήσει έως επτά άτομα

Οι πρώτες ενδείξεις για την μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιαννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Εκτίμησε ότι στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη. Εξήγησε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχει στα χέρια του την επόμενη εβδομάδα, καθώς τώρα η ομάδα του αλλάζει τα μοντέλα προκειμένου να προσομοιώσει ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη.

«Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι το ινδικό στέλεχος του κοροναϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καμουφλάζ κάνει τους στρατιώτες «αόρατους» στο ανθρώπινο μάτι και τις θερμικές κάμερες

Η εταιρία Polaris Solutions συνεργάστηκε με τον ισραηλινό στρατό και προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι μια νέα τεχνολογία καμουφλάζ με την...

Μάνος Δασκαλάκης: Το πόρισμα της ψυχολόγου για τον πατέρα – «Φανερή η σύγχυση ορίων ποιος είναι ο ενήλικας και ποιος το παιδί»

Μετά το πόρισμα της ψυχολόγου για τη Ρούλα Πισπιρίγκου, έρχεται στη δημοσιότητα και αυτό για τον Μάνο Δασκαλάκη.Ο πατέρας των τριών δολοφονημένων παιδιών στην...

Ρομά παρίσταναν τους λογιστές και «έγδυναν» τα θύματά τους

Υπόσχονταν… επιστροφή φόρου και έκλεβαν χρήματα και αντικείμενα αξίας. Περισσότερα από 50 άτομα είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν τα μέλη σπείρας που...

Voucher 1.000 ευρώ σε ανέργους: Πότε αρχίζει η κατάρτιση

Που θα κάνουν αίτηση για πάρουν το Voucher οι 80.000 άνεργοι – Ποια τα πιθανά αντικείμενα κατάρτισηςΠαράταση πρόκειται να δοεθεί για...

Κοροναϊός: «Μέτρα πριν γίνει τσουνάμι το 6ο κύμα» ζητούν οι επιστήμονες

Φόβοι ότι έχει αρχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα από τα κρούσματα κοροναϊούΦόβους για τα αυξημένα κρούσματα αλλά και τις εισαγωγές...