Αρχική Οικονομία Μεταβιβάσεις ακινήτων: Κίνδυνος για «μπλόκο» λόγω του όγκου ενστάσεων

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Κίνδυνος για «μπλόκο» λόγω του όγκου ενστάσεων

Mέχρι και τρια χρόνια μπορεί να διαρκέσει η εξέταση των αντιρρήσεων στο Κτηματολόγιο οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν και τις 700.00.

Υπαρκτός φαίνεται πως είναι ο κίνδυνος να μπει μπλόκο στις μεταβιβάσεις και οι αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου, εξαιτίας της μη εξέτασης των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, Γιώργος Ρούσκας. Και αυτό συμβαίνει, όπως λέει, επειδή εάν δεν λυθεί το πρόβλημα το συμβόλαιο δεν εγγράφεται στο Κτηματολόγιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στο Κτηματολόγιο έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός ενστάσεων που φτάνουν τις 200.00 ενώ δεν αποκλείεται αυτές να αγγίξουν τις 700.000.

Αιτία του προβλήματος αποτελεί η υποστελέχωση των Επιτροπών Ενστάσεων, καθώς υπάρχει έλλειψη συμμετοχής από τοπογράφους, μηχανικούς και δικηγόρους, σύμφωνα με την εφημερίδα

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του Κτηματολογίου για να λυθεί το θέμα, όλη η διαδικασία θα υποστηρίζεται από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, ενώ νομοθετήθηκε πως οι συνεδριάσεις θα γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με αυξημένη αποζημίωση (54 ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι 100 συνεδριάσεις).

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων συμπληρώνει πως εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η καθυστέρηση στην εξέταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. «Αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τι είναι δάσος και τι όχι δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία» αναφέρει ο Γιώργος Ρούσκας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αυτή η καθυστέρηση ενδέχεται να πάει πίσω κατά μία πενταετία την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στις περιοχές αυτές.

Συγκεκριμένα, πανελλαδικά έχουν υποβληθεί συνολικά 340.018 αντιρρήσεις και 88.594 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, δηλαδή συνολικά 428.612 αιτήματα. Εως το 2020 είχαν εξεταστεί από τις παλιές Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων 24.905 αιτήματα (για τις προγενέστερες αναρτήσεις) και μέχρι τις 30.7.2022 είχαν εκδοθεί μόνο 19.800 αποφάσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων υπολειτουργούν, ενώ γίνονται συνεχώς παραιτήσεις και αντικαταστάσεις, γι’ αυτό, και σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, η εξέταση των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί σε δύο έως τρία χρόνια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έλον Μασκ: Τι εννοούσε με την ανάρτησή του και τι συμβόλιζε το «Ω»

Υπήρχαν και κάποιοι που το βρήκανΝα απαντήσουν στο αινιγματικό tweet του Έλον Μασκ στα ελληνικά έσπευσαν χιλιάδες χρήστες του Twitter.Τι ήταν...

Χανιά: Μάχη για τη ζωή του δίνει 11χρονο παιδί που κατάπιε tuboflo

Πολύ σοβαρή είναι η κατάσταση 11χρονου παιδιού που μεταφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Νοσοκομείο Χανιων, έχοντας καταπιεί tuboflo, σύμφωνα με...

Τα δύο σενάρια για ελάφρυνση στην φορολογία των ενοικίων

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων για την επόμενη ημέρα επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, στην περίπτωση εκείνη που οι επόμενες εκλογές φέρουν το κόμμα της ΝΔ ξανά στην...

Λάρισα: 33χρονη κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της τη βίασε 2 φορές και την κλείδωσε έξω από το σπίτι

Ενώπιων του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας θα παρουσιαστεί σήμερα ο 40χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης...

Εκλογές 2023: Ο Βορίδης έδωσε τις 3 επικρατέστερες ημερομηνίες

Τις τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» κατά τη...