Αρχική Οικονομία Μέτρα στήριξης: Ποιοι θα λάβουν συνδυαστικό πακέτο επιδομάτων – Παραδείγματα και ποσά...

Μέτρα στήριξης: Ποιοι θα λάβουν συνδυαστικό πακέτο επιδομάτων – Παραδείγματα και ποσά ανά δικαιούχο

Αρκετοί δικαιούχοι θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς αναμένεται να λάβουν συνδυαστικό πακέτο επιδομάτων – Συγκεκριμένα, ο δικαιούχος που θα λάβει επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού, μπορεί να λάβει και επιδότηση ρεύματος, καθώς και επιδότηση καυσίμων

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις προς τα ευάλωτα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας, σε συνέχεια της εξιδείκευσης της νέας δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη (16/3) και εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωί της Πέμπτης 17 Μαρτίου.

Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί δικαιούχοι θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς αναμένεται να λάβουν συνδυαστικό πακέτο επιδομάτων. Ειδικότερα, δικαιούχος που θα λάβει επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού, μπορεί να λάβει και επιδότηση ρεύματος, αλλά και επιδότηση στα καύσιμα.

Επίσης ένας χαμηλοσυνταξιούχος ή ένας δικαιούχος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δικαιούται τις επιδοτήσεις ρεύματος και καυσίμων, εφόσον δεν ξεπερνά το εισοδηματικό πλαφόν που έχει τεθεί.

Για παράδειγμα:

Ένας χαμηλοσυνταξιούχος που πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια (έως 600 ευρώ το μήνα εισόδημα) θα λάβει πριν από το Πάσχα 200 ευρώ ενίσχυση στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα εξοικονομήσει 72 ευρώ από την επιδότηση ρεύματος και αν έχει αυτοκίνητο θα μειώσει το τρέχον τρίμηνο κατά 40 ευρώ τη δαπάνη του για βενζίνη με την κάρτα καυσίμων.

Αντίστοιχα, Μία οικογένεια, δικαιούχος επιδόματος παιδιού με ετήσιο εισόδημα 22.500 ευρώ που έχει τρία παιδιά θα λάβει τον Απρίλιο συνολικά 420 ευρώ ενίσχυση στον τραπεζικό του λογαριασμό (2,5 επιδόματα) θα εξοικονομήσει 72 ευρώ από την επιδότηση ρεύματος και εφόσον έχει αυτοκίνητο θα «γλιτώσει» 40 ευρώ μέσω της κάρτας καυσίμων.

Ειδικότερα, στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του Μαρτίου θα χορηγηθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί, για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Οι χαμένοι

Ωστόσο, περίπου 100.000 – 200.000 οικογένειες – δικαιούχοι δεν θα λάβουν το ενισχυμένο επίδομα, καθώς δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Μαρτίου, αφού δεν έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση Α21 πριν από τις 11/3/2022 όταν και έκλεισε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Ενα σημαντικό ποσοστό των δικαιούχων καθυστερεί κάθε χρόνο να υποβάλει αίτηση, περιμένοντας να υποβάλει πρώτα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους.

Συνεπώς, όσοι δεν έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2022 δεν θα μπορέσουν να λάβουν το έξτρα επίδομα – μπόνους του Απριλίου. Σημειώνεται πως στην πληρωμή του Δεκεμβρίου 2021 είχαν πληρωθεί 855.085 οικογένειες δίκαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού.

Δικαιούχοι και ποσά

 • Δικαιούχοι: 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι
 • Ωφελούμενοι: 1,4 εκατ. νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη
 • Πληρωμές: Μεγάλη Εβδομάδα / πριν το Πάσχα

Εφάπαξ 200 ευρώ θα πάρουν:

 • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι / με τα ίδια κριτήρια του Δεκεμβρίου – δηλαδή ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας (φορολογητέα για τον ΕΝΦΙΑ) έως 200.000 ευρώ.
 • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
 • 166.982 δικαιούχοι επιδομάτων ΑΜΕΑ

Έξτρα επίδομα παιδιού θα λάβουν:

 • 625.000 οικογένειες με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά – Δικαιούχοι όλοι όσοι θα λάβουν το επίδομα παιδιού (ΟΠΕΚΑ) του Μαρτίου
  «Μπόνους» 1,5 μηνιαίο επίδομα παιδιού

Συνεπώς θα λάβουν τον Απρίλιο 2,5 επιδόματα – το τακτικό επίδομα και 1,5 επιπλέον.

Τα ποσά:

 • 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το 1ο και 2ο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος,
 • 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος,

Διπλό επίδομα θα λάβουν:

241.281 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (όπως τα Χριστούγεννα).

Παραδείγματος χάριν, νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με την καταβολή του Απριλίου θα λάβει 600 ευρώ. Νοικοκυριό με 3 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Απριλίου θα λάβει 800 ευρώ.

Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού προβλέπεται προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Απριλίου θα λάβει 700 ευρώ.

Aπαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών έδωσε ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, εξηγώντας βήμα – βήμα τη διαδικασία για το επίδομα καυσίμων, μέσω της άυλης κάρτας που θα έχει κατεβάσει ο δικαιούχος στο smartphone του, αφού εγγραφεί στην πλατφόρμα του gov.gr.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «Θα υπάρξει μία πλατφόρμα στο gov.gr στην οποία ο πολίτης θα πρέπει πολύ απλά και εύχρηστα να δηλώσει τον αριθμό του αυτοκινήτου για τον οποίο θα ήθελε να πάρει την επιδότηση καυσίμων», τονίζοντας ότι κάθε πολίτης θα δηλώνει ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα αναμένεται στις αρχές Απριλίου και πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα μπορεί ή να επιλέξει τον τρόπο της άυλης ψηφιακής κάρτας που είναι όπως το voucher για όποιον είναι τεχνολογικά περισσότερο εξελιγμένος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πηγαίνει στο βενζινάδικο και θα πληρώνει με αυτή την άυλη χρεωστική κάρτα.

Εναλλακτικά όλοι όσοι δεν έχουν smartphone μπορούν, «να δηλώσουν το IBAN που έχουν και να γίνει η πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό».

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο που εξειδίκευσαν την Πέμπτη 17 Μαρτίου, οι αρμόδιοι υπουργοί σε συνέχεια του μηνύματος του πρωθυπουργού, αφορά στην επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φορολογικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρω, (φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών).

Η ηλεκτρονική κάρτα για τα καύσιμα αναμένεται να λειτουργεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, στα πρότυπα του freedom pass και θα χρησιμοποιείται σε όλα τα πρατήρια βενζίνης.

Η επιδότηση θα αφορά το σύνολο των καυσίμων, θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ειδικά για το diesel η ενίσχυση θα είναι διπλή, αφού θα υπάρξει έξτρα απευθείας οριζόντια μείωση κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία. Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τατόι: Έτοιμη η οριστική μελέτη αποκατάστασης των πρώην ανακτόρων

Μετά από πολλά χρόνια αναξιοποίητο, το τέως βασιλικό κτήμα στο Τατόι αλλάζει όψη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε...

Ευθύμιος Λέκκας: Τι είπε για τον σεισμό στην Εύβοια – Ο προβληματισμός του για τις Αλκυονίδες

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε την Κυριακή (04/12) ότι «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε...

Ιράν: Καταργήθηκε η Αστυνομία της Ηθικής – Ιστορική απόφαση

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μοντααζέρι, ανακοίνωσε την Κυριακή (04/12) ότι η Αστυνομία Ήθών καταργήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές,...

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο 25χρονος – Τι δήλωσε ο δικηγόρος του

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο καθ΄ομολογίαν δράστης της γυναικοκτονίας στον ΠειραιάΟ 25χρονος ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι δολοφόνησε τη σύντροφό του...

Food Pass: Πώς, σε ποιους και πότε θα δοθεί

Το αποκαλούμενο Food Pass θα δοθεί στα νοικοκυριά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς για φέτος ο «λογαριασμός» των επιδομάτων έχει κλείσει με...