Αρχική Ελλάδα Μετρό: Mε τι ταχύτητες κινούνται οι συρμοί κάτω από την Αθήνα

Μετρό: Mε τι ταχύτητες κινούνται οι συρμοί κάτω από την Αθήνα

Το Μετρό εξυπηρετεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού που κινείται από και προς την πρωτεύουσα και όχι μόνο εξυπηρετώντας ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αττικής.

Ως το σημαντικότερο σχετικό έργο στα ΜΜΜ της Αττικής το Μετρό αποδεικνύει καθημερινά την αξία του εξυπηρετώτας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Το Μετρό,που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του πλυθησμού στο μέλλον, παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο ως δίκτυο όσο και αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συρμών που χρησιμοποιούνται. Πάμε να δούμε μαζί μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζουν της προσοχής σας.

Μετρό Αθήνα ταχύτητα

Στο δίκτυο του Μετρό κινούνται τρεις γενιές αυτοκινηταμάξων. Η παράδοση των τελευταίων συρμών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013. Μετά την παραλαβή και ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ελέγχων και πιστοποιήσεων των συρμών και των συστημάτων, σύμφωνα με τη σύμβαση, οι συρμοί ξεκίνησαν την λειτουργία τους στις 6 Ιουνίου 2014.

Τα βαγόνια που χρησιμοποιούνται στο Μετρό είναι πλήρως κλιματιζόμενα. Το εσωτερικό τους είναι αναβαθμισμένο, με νέους ακτινωτούς ορθοστάτες (κάθετες μπάρες) και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των καθισμάτων για περισσότερη άνεση.

Τα βαγόνια φέρουν εσωτερικά σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι και ηλεκτρονικούς χάρτες αντί των τυπωμένων που υπάρχουν σήμερα πάνω από τις θύρες, οι οποίοι δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς. Υπάρχουν επίσης κάμερες εσωτερικά και εξωτερικά των συρμών που παρέχουν στον οδηγό εικόνα του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου, και ένδειξη για θύρα που δεν λειτουργεί, για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες.

3ης γενιάς συρμοί μετρό
Συρμοί 3ης γενιάς

Οι ταχύτητες των συρμών

Οι 3ης γενιάς συρμοί κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα από την εταιρεία Hyundai Rotem Hanwha και ενσωματώνουν 4 κινητήρες ισχύος 175 kWh έκαστος που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν ταχύτητες έως και 80 χλμ./ώρα.

Την υπογραφή της Hyundai Rotem Hanwha φέρουν επίσης και οι 2ης γενιάς συρμοί, καθένας εκ τω οποίων κινείται από 4 κινητήρες ισχύος με ισχύ 170 kW ανά μονάδα. Όταν κινούνται στις ράγες του Μετρό, όπου χρησιμοποιείται συνεχές ρεύμα, η μέγιστή τους ταχύτητα είναι 80 χλμ./ώρα.

Παράλληλα, ορισμένοι συρμοί λειτουργούν με διπλή τάση, 750 V συνεχούς ρεύματος για το δίκτυο του Μετρό και 25kV εναλλασσόμενου ρεύματος για να εξυπηρετούν το τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο στις επίγειες γραμμές του Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Οι εν λόγω συρμοί μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες που ανέρχονται σε 120 χλμ./ώρα.

2ης γενιάς συρμοί μετρό
Συρμοί 2ης γενιάς

Τέλος, οι παλαιότεροι συρμοί – 1ης γενιάς – οι οποίοι κατασκευάστηκαν από τις εταιρείες Siemens, Daimler-Benz, Alsthom έχουν μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα και φέρουν 4 κινητήρες με ισχύ 153 ο καθένας.

1η γενιά συρμοί
Συρμοί 1ης γενιάς

Ποιο είναι το μήκος των τριών Γραμμών του Μετρό;

Ως γνωστόν, προσώρας το συνολικό δίκτυο του Μετρό αποτελείται από τρεις Γραμμές – 1 (Πράσινη),2 (Κόκκινη),3 (Μπλε) – το συνολικό μήκος των οποίων ανέρχεται σε 90,1 χλμ., μετά την παράδοση και των τριών σταθμών στον Πειραιά.

Ειδικότερα, η Γραμμή 3 έχει μήκος 46,5 χλμ., η Γραμμή 2 έχει μήκος 17,9 χλμ. και η Γραμμή 1 25,7 χλμ.

carandmotor.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...