Αρχική Κόσμος Μια τρύπα στα βάθη του Ειρηνικού θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικό σεισμό-...

Μια τρύπα στα βάθη του Ειρηνικού θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικό σεισμό- Τι λένε ειδικοί

Επιστήμονες φοβούνται ότι μια τρύπα σε ένα ρήγμα μήκους πάνω από 900 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν καταστροφικό σεισμό που θα αποδεκατίσει πόλεις κατά μήκος των βορειοδυτικών ΗΠΑ.

Η τρύπα που εκτοξεύει καυτό υγρό βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή του Όρεγκον, στο όριο του βυθιζόμενου ρήγματος που είναι γνωστό ως ζώνη Cascadia, η οποία εκτείνεται από τη Βόρεια Καλιφόρνια έως τον Καναδά.

Αυτό το γεωλογικό φαινόμενο είναι ικανό να εξαπολύσει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και η τρύπα θα μπορούσε να είναι το καύσιμο που χρειάζεται επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η διαρροή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2015, αλλά μια νέα ανάλυση με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (UW) δείχνει ότι το συγκεκριμένο υγρό που βγαίνει από την τρύπα επιτρέπει στις πλάκες να κινούνται ομαλά, αλλά χωρίς αυτό, «η πίεση μπορεί να συσσωρευτεί για να δημιουργήσει έναν καταστροφικό σεισμό», δήλωσαν.

Η ομάδα ονόμασε την τρύπα, την οποία περιγράφουν ως θερμή πηγή, «Όαση της Πυθίας» για να παραπέμψουν στην ιστορία της αρχαίας μάντισσας που «προφήτευε» με τη βοήθεια των ψυχοτρόπων αερίων που αναδύονταν από μια θερμή πηγή, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Μοιάζει εξίσου παραισθησιογόνο να βρίσκουμε μια πηγή με νερό χαμηλής αλατότητας, υψηλής θερμοκρασίας, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία που ρέει από τον πυθμένα της θάλασσας κάτω από την επιφάνεια στα ανοικτά των ακτών του Όρεγκον», μοιράστηκαν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Ένας μην επανδρωμένο ερευνητικό υποβρύχιο αποκάλυψε την τρύπα σε μια έρευνα του 2015, όταν εικόνες σόναρ κατέγραψαν φυσαλίδες να αναδύονται από τον πυθμένα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το υγρό από την πηγή προερχόταν από τη γραμμή του ορίου των πλακών και φαινόταν θερμότερο από τη γύρω περιοχή.

Ο Έβαν Σόλομον, αναπληρωτής καθηγητής ωκεανογραφίας του UW που μελετά τη γεωλογία του θαλάσσιου πυθμένα, ανέφερε στη δήλωσή του: «Ερεύνησαν προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό που είδαν δεν ήταν απλώς φυσαλίδες μεθανίου, αλλά νερό που έβγαινε από τον πυθμένα σαν πυροσβεστική μάνικα. Αυτό είναι κάτι που δεν έχω δει ποτέ και, απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν».

Η τρύπα που θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό σύμφωνα με ερευνητές

«Εάν η πίεση του υγρού είναι υψηλή υπάρχει λιγότερη τριβή και οι δύο πλάκες μπορούν να γλιστρήσουν», είπε.

«Αν η πίεση του υγρού είναι χαμηλότερη, οι δύο πλάκες θα κλειδώσουν και τότε είναι που μπορεί να δημιουργηθεί πίεση».

Η ζώνη καταβύθισης Cascadia είναι μια περιοχή όπου συγκρούονται δύο τεκτονικές πλάκες και αν και σεισμικά ήσυχη σε σύγκριση με άλλες ζώνες υποβύθισης, δεν είναι εντελώς ανενεργή, προειδοποιούν.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βρετανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε δάσος στην Πορτογαλία ενώ έπαιζε το παιχνίδι αυτοκτονίας Blue Whale

Το διαδικτυακό «παιχνίδι», «μπλε φάλαινα» κόστισε τη ζωή σε έναν 35χρονο Βρετανό, ο οποίος φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Σύμφωνα...

Σπίτι μου: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Υποβλήθηκαν ήδη περισσότερες από 40.000

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Γυναίκες: Σύνταξη στα 55 με Βαρέα – Παραδείγματα

Ακόμη και στα 55 έτη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μια γυναίκα η οποία είχε 4.500 ένσημα το 2010, εκ των...

New York Times: «Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Προχωράει το έργο κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας στη Μεσόγειο -Ποιες περιοχές θα ενώσει

Την άγουσα της υλοποίησης παίρνει σιγά-σιγά το πρότζεκτ της κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας της Μεσογείου που θα βρίσκεται στον...